Cappuccino muffin

Cappuccino muffin
Hozzávalók
az I. változathoz:
4 tojás, 20 dkg kristálycukor, 20 dkg vaj vagy sütőmargarin, 1 mokkáskanál őrölt fahéj, 1 mokkáskanál őrölt szegfűszeg, 2 dkg keserű kakaópor, 2 kis tasak (2,5 dkg) instant cappuccino por, 1 csomag sütőpor, 20 dkg finomliszt
a forma kikenéséhez:
vaj vagy sütőmargarin
a II. változathoz:
3 tojás, 20 dkg kristálycukor, 1,5 dl olaj, 1 dl tej, 1 csomag sütőpor, 1 kiskanál őrölt fahéj, 4 evőkanál keserű kakaópor, 4 evőkanál instant cappuccinopor, 2 evőkanál instant kávé, 25 dkg finomliszt, 12 szem dióbél
a forma kikenéséhez:
vaj vagy sütőmargarin

1. Az első változathoz a tojást a cukorral tálba töltjük, elektromos habverővel, maximális fokozaton 3-4 perc alatt jó habosra keverjük, a puha (szobahőmérsékletű) vajat hozzáadjuk. A fűszereket, a kakaó és kávéport valamint a sütőport a lisztbe forgatjuk, az előzőekhez adjuk.
2. Egy közepes muffinsütő mélyedéseit margarinnal kikenjük, de az is jó, ha papírkosárral kibéleljük, és a masszával háromnegyedükig megtöltjük.
3. Előmelegített sütőben, közepes lánggal (180 ºC; légkeveréses sütőben 165 ºC) 18-20 percig sütjük. A formában hagyjuk hűlni 10-15 percig, majd a kis süteményeket rácsra rakva hagyjuk teljesen kihűlni.
4. A II. változathoz a tojást a cukorral tálba töltjük, elektromos habverővel, maximális fokozaton 3-4 perc alatt jó habosra keverjük, előszőr az olajat, azután a tejet csurgatjuk bele. A sütőport, a fahéjat, a kakaó és kávéport valamint az instant kávét a lisztbe forgatjuk, az előzőekhez adjuk.
5. Egy közepes muffinsütő mélyedéseit margarinnal kikenjük, de az is jó, ha papírkosárral kibéleljük, majd mindegyik aljára 1-1 szem diót rakunk. A masszával háromnegyedükig megtöltjük.
6. Előmelegített sütőben, közepes lánggal (180 ºC; légkeveréses sütőben 165 ºC) 18-20 percig sütjük. A formában hagyjuk hűlni 10-15 percig, majd a kis süteményeket rácsra rakva hagyjuk teljesen kihűlni.

12-12 darab
Elkészítési idő: fajtánként 30 perc
Egy darab I. változat: 289 kcal
Egy darab II. változat: 256 kcal