Libamáj roston, calvadosban párolt almával

Libamáj roston, calvadosban párolt almával
Hozzávalók:
40 dkg hízlalt libamáj, só, frissen őrölt fekete bors, majoránna, 4 evőkanál olaj, 2 zsemle
a körethez:
2-2 piros és zöld alma, 3 dkg vaj, 1 evőkanál porcukor, csipetnyi só, 4 evőkanál calvados (almapálinka)

1. A libamájat kissé lapjában 8 egyforma, vékony szeletre vágjuk. Kissé megsózzuk, megborsozzuk, egy kevés morzsolt majoránnával fűszerezzük. letakarva 15 percre hűtőszekrénybe tesszük, ezalatt elkészítjük a köretét.
2. Az almákat megmossuk, majd 8-8 cikkre vágjuk, magházukat kimetsszük. A vajat egy serpenyőben fölolvasztjuk, a porcukrot rászórjuk, s 2-3 percig pirítjuk rajta, míg színesedni kezd, de karamellizálni nem kell! Az almákat rádobjuk, 3-4 perc alatt roppanósra pároljuk. Csipetnyit sózzuk, a calvadossal meglocsoljuk. Félrehúzzuk.
3. A libamájat egy serpenyőben, a fele olajon oldalanként kb. 2 perc alatt szép pirosasra sütjük. Szűrőlapáttal kiemeljük. Visszamaradó zsírját a többi olajjal kiegészítjük. A zsemléket 8, egyenként kisujjnyi vastag szeletre vágjuk, a zsiradékban megpirítjuk.
4. Tálaláskor 2-2 pirítóst rakunk a tányér közepére. Mindegyikre 1-1 szelet sült májat fektetünk. A calvadosos almát megforrósítjuk, és úgy rakjuk a máj mellé, hogy egy piros cikk mellé egy zöld kerüljön.

4 főre
Elkészítési idő: 30 perc
Egy adag: 674 kcal
Italajánlat: édes fehérbor, 11-12 ºC-os, például Tokaji Aszú 5 puttonyos