Spagetti majdnem carbonara – Thermomix recept

Spagetti majdnem carbonara - Thermomix recept
Hozzávalók:
10 dkg (100 gramm) kemény parmezán sajt, 20 dkg (200 gramm) sonka (lehet főtt füstölt sonka vagy tarja is), 2 evőkanál (20-25 gramm) olaj, 3 tojás, 1,2 liter (1200 gramm) víz, 1 kiskanál (40 gramm) só, 35 dkg (350 gramm) spagetti,frissen őrölt fekete bors

1. A sajtot négybe vágjuk, a Thermomix keverőedényébe szórjuk, lezárjuk, és a mérőpoharat is rátéve, 10 másodperc alatt 9-es fokozaton, finomra őröljük. A keverőkanállal átkaparjuk egy tálba, a tartályt pedig egy papírtörlővel kitakarítjuk.
2. A sonkát félcentis kockákra vágjuk, a Thermomix keverőedényébe szórjuk, az olajat rálocsoljuk. Lezárjuk, és a mérőpoharat is rátéve, 5 percig pirítjuk Varoma 1-es fokozaton. A keverőkanállal átkaparjuk egy tálba, de a tartályt most nem kell külön kitakarítani.
3. A tojásokat kissé felverjük, a Thermomix keverőedényébe öntjük, a parmezánt hozzáadjuk. Lezárva, a mérőpoharat is rátéve, 70ºC-on, 2-es fokozaton, 1 perc 40 másodpercig főzzük. A keverőlapáttal a pirított sonkához kaparjuk, majd a tartályt kiöblítjük.
4. A vizet beletöltjük, megsózzuk, lezárjuk, és a mérőpoharat is rátéve 100 ºC-on, 1-es fokozaton, 8-10 perc alatt fölforraljuk. Fontos megjegyezni, hogy lényegesen gazdaságosabb, ha minél forróbb vizet öntünk a tartályba, mert így ez az idő jelentősen lecsökkenthető!
5. Ha elérte a kellő hőfokot, a mérőpoharat levesszük róla, s az üregen át beleengedjük a spagettit. Továbbra is 100 ºC-on, 1-es fokozaton, fordított keveréssel 10 percig főzzük. Nem kell megijedni attól, hogy a tészta kilóg a tartályból! Ahogy alul puhul, úgy ereszkedik bele a spagetti, s nagyjából 4 perc elteltével teljesen eltűnik a tartályban. Ekkor a mérőpoharat visszatesszük a tetejére. 10 perc elteltével a tészta olyan lesz, ahogy az olaszoknál kedvelik, azaz a közepe éppen roppanós (al dente). Aki nem így szereti, tegyen rá még 2-3 percnyi főzési időt vagy egyszerűen ugyanennyi ideig csak hagyja duzzadni a tésztát a forró vízben.
6. A puha tésztát úgy szűrjük le, hogy kb. fél decinyi főzővíz rajtamaradjon. A tojásos, sajtos, sonkás keveréket ráöntjük, alaposan megborsozzuk. Megkóstoljuk, ha kell, utánasózzuk. Azonnal tálaljuk.

Jó tanács
– Ha maradna belőle, úgy a legkönnyebb melegíteni, hogy egy lábasba 1 deci tejet vagy tejszínt forrósítunk, és ebben forrósítjuk meg a tésztát.

4 főre
Elkészítési idő: 55 perc
Egy adag: 803 kcal • fehérje: 40,0 gramm • zsír: 33,0 gramm • szénhidrát: 86,5 gramm • rost: 9,0 gramm • koleszterin: 263 milligramm