Hozzávalók:
4 konyhakész libacomb (egyenként 40-45 dkg), 1- 1 répa, vöröshagyma és alma, 5-6 gerezd fokhagyma, 3 babérlevél, 1 csapott kiskanál kakukkfű, 1 kiskanál egész fekete bors, só, őrölt fekete bors, majoránna
a párolt káposztához:
1 kg lila káposzta (fehér is lehet), 1 kisebb fej vöröshagyma, 4 evőkanálnyi a comb kisütött zsírjából, 2 evőkanál kristálycukor, kb. 1 csapott kiskanál só, 1 mokkáskanál őrölt köménymag, 1 mokkáskanál őrölt fekete bors, 1 evőkanál 10%-os ételecet
a resztelt burgonyához:
1,2 kg burgonya, 2-3 vöröshagyma, 4 evőkanálnyi a comb kisütött zsírjából, só, őrölt fekete bors, majoránna
a fűszeres pecsenyeléhez:
a combok zöldséges párolóleve, 1 evőkanál cukor, 1-2 kiskanál sűrített paradicsom
1. A libacombok bőrös oldalából a szőrszálakat, tolltokokat csipesszel eltávolítjuk vagy leperzseljük. Bőrös oldalát pár helyen a húsáig bevágjuk, majd a combokat bőrös oldalukkal lefelé serpenyőbe rakjuk, és zsírjának a nagy részét kisütjük.
2. A répát meg a hagymát megtisztítjuk, a jól megmosott almával együtt karikákra vágjuk, és a meghámozott fokhagymával tepsiben szétterítjük. A babérlevéllel, a kakukkfűvel és a borssal fűszerezzük, kb. 5 deci vizet öntünk rá. A combokat ráfektetjük, közben mindkét oldalukat megsózzuk, megborsozzuk, majoránnával fűszerezzük.Alufóliával letakarjuk, azután sütőben, a közepesnél kicsit kisebb lánggal (165 ºC; légkeveréses sütőben 140-150 ºC) kb. 2 óra alatt megsütjük. Amíg a liba sül, elkészítjük a köreteket.
3. A párolt káposztához a káposzta torzsáját kivágjuk, majd a fejet vékonyra gyaluljuk vagy vágjuk. Forrásban lévő vízbe rakjuk, 1 percig főzzük, leszűrjük. A hagymát vékonyan fölszeleteljük. 4 evőkanálnyit a comb kisütött zsírjából lábasba öntünk, a cukrot 2-3 perc alatt világosbarnára pirítjuk rajta. Először a hagymát, majd a káposztát keverjük bele. Néhány percnyi pirítás után beleszórjuk, hagyjuk aranybarnásra karamellizálódni. Hozzáadjuk a káposztát. Megsózzuk, a köménnyel meg a borssal fűszerezzük, majd lefödve, kis lángon kb. 25 perc alatt puhára pároljuk, közben többször megkeverjük, végül fedetlenül a zsírjára pirítjuk, az ecettel ízesítjük.
4. Közben a resztelt burgonyához a krumplit héjában enyhén sós vízben megfőzzük, leszűrjük. Ha kihűlt, meghámozzuk, majd nagy lyukú reszelőn lereszeljük. A hagymát megtisztítjuk, finomra aprítjuk. 4 evőkanálnyit a comb kisütött zsírjából lábasba öntünk,
a hagymát beleszórjuk, kevergetve 8 perc alatt megfonnyasztjuk. A burgonyát hozzáadjuk, megsózzuk, megborsozzuk, egy kevés majoránnával fűszerezzük és kevergetve, 8-10 perc alatt aranysárgára pirítjuk.
5. A libacombok zöldséges párolólevét lábasba öntjük, a combokat pedig visszatoljuk az időközben kb. 200 ºC-os sütőbe, a felső rácsra, és 10-15 percig sütjük. Akkor jó, ha a bőre ropogós lesz.
6. A zöldséges párolóké tetejéről lemerünk 2 evőkanál zsírt, és lábasban megforrósítjuk. A cukrot karamellizáljuk rajta, a sűrített paradicsomot hozzákeverjük, majd a zöldséges párolólevet ráöntjük. Fölforraljuk, merülőmixerrel pürésítjük, átszűrjük.
7. Tálaláskor a resztelt krumplit szorosan kis merőkanálba vagy formába nyomkodjuk, így borítjuk tányérra. A libacombot és a párolt káposztát mellé rakjuk, az ízes mártással körülöntjük.
4 főre
Elkészítési idő: 2 óra 20 perc
Egy adag (körettel): 1268 kcal
A recept elkészítése IDE KATTINTVA a YouTube-on is megtekinthető.