Ken Hensley, aki ki van tiltva a konyhából

Ken Hensley, aki ki van tiltva a konyhából
Gimnazistaként óriási, a mai napig tartó szerelembe keveredtem a rockzenével. Egyik kedvenc külföldi együttesem a Uriah Heep volt; a kazettás magnóról ordító Easy Living, Sunrise és July Morning számokat én is önfeledten kornyikáltam; igaz, miután angolul nem beszéltem, többnyire halandzsa nyelven. Csak később értettem meg a nóták szövegét, és azt is csak később tudtam meg, hogy a dalok szerzője Ken Hensley, a banda billentyűse.
És mit adott az élet több, mint 30 év elteltével? A paksi Gasztroblues-fesztivál szervezőinek köszönhetően interneten készíthettem interjút a nagyszerű zenésszel, melyben egy rövid bemutatkozás után a gasztronómiával kapcsolatban kérdezhettem Őt, majd később a fesztiválon együtt zsűrizhettem vele az ételeket!

Ken és a konyha

Kedves Mr. Hensley, köszönöm azt a sok zenét, amivel megajándékozott engem/minket, és köszönöm azt is, hogy válaszol néhány kérdésünkre. Mint ahogy írtam, egy konyhai magazin nevében kerestem meg, így elsősorban a főzéssel kapcsolatban szeretnék kérdezni Öntől.

• Köszönöm kedves szavait, örömest válaszolok a kérdésekre!

Tud valamit a magyar konyháról?- Ha jól emlékszem internetes blogjában külön megemlítette, hogy egy budapesti koncertje után milyen remek fogásokat kóstolt.

• Őszintén megvallva, nem sokat! Budapesten igen finom ételeket kóstoltam, de, hasonlóan a komoly zenéhez, tudom, mi az, ami tetszik, de a nevekre, sajnos, nem nagyon emlékszem!!

Zenészként bejárta a világot, így bepillanthatott sok nemzet konyhájába. Mi volt a legkellemesebb benyomása, illetve volt e kellemetlen kalandja?

• Ez így van! Fantasztikus volt megtapasztalni a világ számos konyhájának ízeit, és még mindig van rengeteg, amit szívesen kipróbálnék!
Mint szegény családból származó angol, nagy kedvencem a „hús-burgonya” párosítás, de mindig is előszeretettel kóstoltam meg az új ízeket, így örömest megízlelem bármely nemzet konyhájának ételeit. A New Orleans francia negyedében található „The Marie Antoinette” étteremben felszolgált fantasztikus báránygerinctől kezdve egy 12-fogásos marokkói ebédig számos kimagasló minőségű ételt volt már szerencsém megkóstolni.
A legrosszabb minőségű ételeket a világon a gyorséttermek kínálják, persze az ember néha rákényszerül…. Spanyolországban élek, az étrendem alapját elsősorban az olívaolaj és a fokhagyma teszi ki, aminek köszönhetően sokat fogytam (nem mintha különösebben lett volna miből), és a körmeim is gyorsabban nőnek (ez így igaz!). Egyáltalán nem mellékesen, igen kedvelem az indiai ízeket és az igazi japán konyhát is!

Azt olvastam, hogy feleségével, Monicával nemrég nyitottak egy éttermet a spanyolországiNoveldában, amelyet Mississippinek neveztek el. Kérem mondjon nekünk valamit az étterméről, illetve arról, van e itt kedvenc étele, receptje vagy minden alkalommal mást fogyaszt?

• A konyha kiépítése még várat magára, de olyan ételeket fogunk felszolgálni, mint a Shepherd’d Pie (darálthúsos-burgonyapürés egytálétel sütőben megsütve), vagy a fűszeres csirkeszárny, amiket szeretnénk megismertetni a spanyol emberekkel. Bár ez igazából Monica projektje, elképzeléséért és kitartásáért őt illeti az összes dicséret. Új vállalkozást beindítani sehol sem könnyű, Spanyolországban pedig különösen nehéz.

Ön tud főzni?

• Nem … – ki vagyok tiltva a konyhából. Még a müzlit is képes vagyok odaégetni!

Van kedvenc étele, esetleg receptje, amit megosztana olvasóinkkal?

• Erre nehéz válaszolni. Monica remekül főz, mindig új, izgalmas ízeket varázsol az asztalra – különösen igaz ez a salátáira. Túl sok mindent szeretek ahhoz, hogy csak egyet válasszak ki. Szeretem a homárt és a sajtburgert. Nem az alapanyagok fontosak a számomra, hanem azok minősége, és elkészítési módja. És, természetesen, az ételekhez fogyasztott borok minősége!

Végezetülmegkérdezem, lenne-e kedve a főzőversemyen részt venni a zsűri „munkájában” , esetleg a végén díjat átadni?

• Nagyon szívesen, György, már előre várom! Pakson találkozunk!

Névjegy

Kenneth (Ken) Hensley 1945. augusztus 24-én született Londonban. 1955-ben szüleivel, 3fivérével és húgával együtt Stevenage-be (Hertfordshire) költözött. 12 évesen, egy Bert Weedon kézikönyvet forgatva kezdett elmélyedni a gitározás rejtelmeiben. Élete első fellépésére 1960 szeptemberében került sor. 1965-re Hensley elvesztette érdeklődését a soul zene iránt, és megalakította a The Gods nevű csapatot az ifjú Mick Taylor gitárossal, aki később a John MayallBluesbreaker’s és a Rolling Stones-szal való közös munkája révén vált ismertté. Ken írta az anyag nagy részét, ő énekelt és Hammond B3 orgonán is ő játszott. Akkor még nem sejtette, hogy billentyűsként lesz igazán nagy hatású zenész. A The Gods-ban megfordult többek között Paul Newton basszer is, aki kilépett a bandából, hogy csatlakozzon az essexi Spice-hoz, ahova Hensleyt is hívta, a banda ugyanis éppen billentyűst keresett. Egy évvel később az együttes neve Spice-ról Uriah Heep-re változott. Ebben Ken Hensley megtalálta a helyét és elérkezett az áttörés is: ma a Heep-et az Egyesült Királyság legnagyobb rocklegendái között emlegetik.
A leginkább klasszikusnak tartott, Hensley – Byron – Box – Kerslake – Gary Thain bőgős alkotta felállás, valamint a menedzser Gerry Bron (Bronz Records) összetartása is kedvezett a banda csodálatos zeneszerzési képességének.
A Heep-ben eltöltött évek (1970-1980) alatt a tagság 13 stúdiólemezt rögzített együtt, és megalkotta minden idők egyik legelismertebb koncertlemezét, a „Uriah Heep Live – January 1973” korongot (nem szólva a számtalan válogatásról és kislemezről). Ezekben az években Hensley elkészítette a már említett első két szólólemezét is. 1980-ban Hensley, aki már nem volt elégedett az akkori zenei irányvonallal, kivált a bandából. Áttelepült az Egyesült Államokba, és Észak-Amerikában adott néhány koncertet Ken Hensley Band néven. Ekkoriban hozta ki harmadik szólóalbumát, a „Free Spirit”-et. Sokévi hallgatás után 1994-ben napvilágot látott az elveszettnek hitt felvételekből összeállított „From Time To Time”, amelyen Ken 1971 és 1981 között írt, ritkaságszámba menő dalai, valamint klasszikus Heep nóták nagyszerű korai változatai hallhatók.
1999-ben Ken zenei tevékenysége új lendületet vett: Visible Faith nevű csapatával elkészítette az „A Glimpse Of Glory” lemezt, a balladák és hard rock nóták eklektikus gyűjteményét.
Tíz évvel ezelőtt májusban, Londonban, a 4. Uriah Heep Kongresszus után csatlakozott Kenhez az egykori Heep énekes John Lawton, először azóta, hogy 21 évvel azelőtt kivált a Heep-ből! A tagság Paul Newtonnal, valamint John bandájának két tagjával, Reuben Kane szólógitárossal és Justin Shefford dobossal vált teljessé. A formáció régi klasszikus Heep számokat, és néhány Ken-féle szólónótát játszott, a koncert pedig CD-n is megjelent. Ezt egy Európa-turné követte, amelynek a hamburgi koncert volt a csúcspontja.
A történetnek persze még nincs vége, Kent erősen leköti szólópályája. A „Running Blind”, amely 21 év után az első kísérlete volt, az egész világon kiadásra került. Hensley átköltözött Spanyolországba, de a munkatempón továbbra sem lazított: megjelent a „The Last Dance”, a „The Wizard’s Diary” és a „Cold Autumn Sunday”. 2007. márciusában érkezett a Blood on The Highway, amelyen vendégként olyan hírességek szerepelnek, mint Tina Turner, Glenn Hughes, Jorn Lande és sokan mások.

Honlapja: www.ken-hensley.com
Forrás: www.livesound.hu