Tökpite


Hozzávalók
a tésztához:
25 dkg finomliszt, 10 dkg vaj vagy sütőmargarin, 10 dkg kristálycukor, 2 tojássárgája, csipetnyi só, 1-2 evőkanál tejföl
a töltelékhez:
1 kg gyalult tök (lehet egészben is), só, 4 tojássárgája, 15 dkg porcukor, 2 csomag vaníliás cukor, 2 kis pohár (2×150 gramm) tejföl, 4 evőkanál búzadara, 6 tojásfehérje
a nyújtáshoz:
finomliszt
a tepsi kikenéséhez:
vaj vagy sütőmargarin, finomliszt
a tetejére:
porcukor

1. A tésztához a lisztet a vajjal elmorzsoljuk, majd a cukorral, a tojássárgájával, csipetnyi sóval és annyi tejföllel dolgozzuk össze, hogy könnyen kezelhető tészta legyen belőle. Letakarva hűtőszekrénybe tesszük, míg a tölteléke elkészül.
2. A gyalult vagy fölkockázott tököt enyhén sózott, forrásban lévő vízben pár perc alatt puhára főzzük. Alaposan leszűrjük, majd krumplitörővel pépesre törjük.
3. A tojások sárgáját a kétféle cukorral jó krémesre keverjük. Ez elektromos habverővel, maximális fokozaton 3-4 perc. Először a tejfölt, majd a tökpürét, azután a búzadarát keverjük hozzá. A tojásfehérjét kemény habbá verjük, az előzőekbe forgatjuk.
4. A tésztát enyhén meglisztezett gyúrólapon akkorára nyújtjuk, hogy egy 30×35 centis, kikent, belisztezett tepsiben elférjen. A tökös masszát egyenletesen elsimítjuk rajta. Előmelegített sütőben jó közepes lánggal (190 ºC; légkeveréses sütőben 175 ºC) kb. 40 perc alatt szép aranybarnára sütjük.
5. Langyosan vagy hidegen, porcukorral behintve, kockákra vágva tálaljuk.

36 szelet
Elkészítési idő: 1 óra 30 perc
Egy szelet: 132 kcal • fehérje: 2,7 gramm • zsír: 5,6 gramm • szénhidrát: 17,6 gramm • rost: 1,2 gramm • koleszterin: 45 milligramm