Mézes kölesfelfújt

Mézes kölesfelfújt
Hozzávalók:
5 dkg vaj vagy sütőmargarin, 25 dkg étkezési hántolt köles, 7 dl tej, fél mokkáskanál só, 4 tojás, 1 dl tejföl, 6-8 evőkanál méz
a forma kikenéséhez:
vaj, zsemlemorzsa
a tálaláshoz: 8 evőkanál lekvár

1. A vajat egy lábasban fölolvasztjuk, majd a kölest kevergetve megforrósítjuk rajta. Az időközben fölforralt tejet ráöntjük, megsózzuk, kis lángon, lefödve 8-10 percig pároljuk, pontosabban addig, míg a tej a tetejéről lefő.
2. Ekkor a tűzről lehúzzuk, a fedele alá duplán hajtogatott konyharuhát fektetünk, a kölest így hagyjuk teljesen megpuhulni, hűlni. A tojások sárgáját a tejföllel és a mézzel jó habosra keverjük, majd a kölest hozzáadjuk. A kemény habbá vert tojásfehérjével lazítjuk, végül a masszát kivajazott, morzsával (lisztérzékenyek a megfelelő morzsával) behintett püspökkenyér- vagy őzgerincformába simítjuk.
3. Előmelegített sütőben, közepes lánggal (180 ºC; légkeveréses sütőben 165 ºC) 35-40 perc alatt megsütjük. Elkészültét a beleszúrt tűvel ellenőrizhetjük: ha nem tapad a tűre ragacsos massza, akkor jó.
4. 10 percnyi pihentetés után vágódeszkára borítjuk, ujjnyi vastagon fölszeleteljük. Melegen, 1 kanálka finom lekvár kíséretében tálaljuk.

8 főre
Elkészítési idő: 1 óra 30 perc
Egy adag: 309 kcal (lekvárral)