Hozzávalók
a tésztához:
13-14 dkg (2,5 dl) finomliszt, 10 dkg (1,5 dl) barna rozsliszt, 1 kiskanál sütőpor, 1 dl tejföl, 1 dl méz, 2 dkg vaj vagy sütőmargarin, 1 tojás
a töltelékhez:
75 dkg friss (télen 2 csomag – 70 dkg – fagyasztott) egres, 1 kiskanál őrölt fahéj, 1 dl méz
a forma kikenéséhez:
diónyi vaj vagy sütőmargarin
a tetejére:
porcukor
1. A kétféle lisztet és a sütőport összekeverjük. Ezután a többi tésztához valóval összegyúrjuk, majd további felhasználásig hűtőbe tesszük.
2. A friss egrest megtisztítjuk, megmossuk, a gyorsfagyasztott egrest szobahőmérsékleten felengedjük. Mindkét esetben a levét jól lecsöpögtetjük. A szemeket a fahéjjal meg a mézzel összekeverve félretesszük.
3. Egy alacsony peremű, 26 centi átmérőjű tortaformát kivajazunk (margarinnal) vékonyan kikenünk. A tésztával kibéleljük úgy, hogy pereme is legyen. A mézes egrest egyenletesen ráhalmozzuk. A sütő középső rácsára téve, közepes lánggal (180 ºC; légkeveréses sütőben 165 ºC) 40-45 percig sütjük. Aki szereti, 1-2 evőkanál darált diót is szórhat az egres alá a tésztára, ami nemcsak ízesíti a süteményt, de abban is segít, hogy a gyümölcs ne áztassa el azt. Amikor a torta langyosra hűlt, a tetejét porcukorral meghintjük, de ez el is maradhat.
8 nagyobb szelet
Elkészítési idő: 1 óra 30 perc
Egy szelet: 294 kcal