Mandulás, mazsolás kalács


Hozzávalók
a tésztához:
50 dkg finomliszt (a fele rétesliszt vagy Graham-liszt is lehet), 2,5 dkg élesztő, 4 evőkanál kristálycukor (valódi barna cukor is lehet), 1 mokkáskanál só, fél citrom reszelt héja, 12,5 dkg vaj vagy sütőmargarin, 1 tojás, kb.
2 dl langyos tej
a töltelékhez:
15 dkg mazsola, 0,5 dl rum, 20 dkg őrölt mandula, 5-6 evőkanál kristálycukor (valódi barna cukor is lehet), fél kiskanál őrölt fahéj, 1,25 dl főzőtejszín
a nyújtáshoz:
finomliszt
a lekenéshez:
2-3 evőkanál tej, 1 tojás
a tetejére:
5 dkg mandula, 5 dkg világos színű mazsola, 2 kiskanál instant kávé, 5 evőkanál porcukor, 2-3 evőkanál víz

1. A lisztet tálba szitáljuk, közepét kimélyítjük. Ide morzsoljuk az élesztőt, amire rászórjuk a cukrot, a sót és a citromhéjat. Az olvasztott – de nem forró – vajat rálocsoljuk, a kissé felvert tojást ráöntjük, majd 5-6 perc alatt jól bedagasztjuk, közben apránként a tejet is hozzáadjuk.
2. Akkor jó, ha a táltól elválik, és cipóvá összeáll. Letakarva, langyos helyen kb. 40 perc alatt a duplájára kelesztjük. Ez elég idő arra, hogy közben összedobjuk a tölteléket.
3. Ehhez a mazsolát a rummal meglocsoljuk. A mandulát a dióhoz hasonlóan megőröljük, a cukorral édesítjük, a fahéjjal fűszerezzük, majd a tejszínnel és a rumos mazsolával összedolgozzuk.
4. A megkelt tésztát lisztezett gyúrólapon kb. 50×30 centis lappá nyújtjuk. A mandulás-mazsolás krémet vizes késsel egyenletesen rákenjük úgy, hogy körben egyujjnyi csík szabadon maradjon.
5. Ezt a részt a tejjel felvert tojással megkenjük, majd a töltelékre hajtjuk. Ezután felhengergetjük, ahogyan a piskótatekercset szokás. Sütőpapírral bélelt tepsire fektetjük, és koszorú formájúra hajlítjuk. Ahol a tészta összeér, jól egymáshoz nyomkodjuk.
6. Körben 4-5 helyen éles kiskéssel bevágjuk, majd a tejes tojással lekenjük. 10-15 percig pihentetjük, majd előmelegített sütőben, közepes lánggal (180 ºC; légkeveréses sütőben 165 ºC) kb. 35 percig sütjük.
7. Közben a tetejére való mandulát és mazsolát durvára vágjuk. Az instant kávét a cukorral és a vízzel simára keverjük, a sütőből kivett forró kalácsra kenjük, majd a mandulát és a mazsolát rászórjuk.

Jó tanács
– Készíthetjük fűszeresen is, ilyenkor a töltelékbe 1 mokkáskanál őrölt szegfűszeget és diónyi frissen reszelt gyömbért is keverünk.

12 nagy szelet
Elkészítési idő: 2 óra
Egy szelet: 580 kcal