Luca macskája sütemény

Luca macskája sütemény
Hozzávalók:
5 dkg élesztő, 10 dkg vaj vagy sütőmargarin, 5 dl tej, 10 dkg mascarpone sajt vagy ugyanennyi áttört tehéntúró, késhegynyi sáfrány, 1,5 dl (kb.15 dkg) kristálycukor, csipet só, 1,8 liter (kb. 1,1 kg) finomliszt, maréknyi mazsola
a lekenéshez:
1 tojás

1. Az elesztőt elmorzsoljuk, a vajat a langyos tejben feloldjuk és a kettőt összekeverjuk. Hozzaadjuk a mascarponét vagy túrót (ezt ha nagyon száraz, kicsi tejföllel kremesebbé kell tenni), a kb. 2 evőkanálnyi langyos tejben elkevert sáfrányt, a cukrot és a sót. Legvégén adjuk hozzá a lisztet, amivel alaposan kidolgozzuk, úgy, ahogy a kelt tésztát szokás. Letakarva, langyos helyen kb. 40 percen át kelesztjük.
2. Ezután ujjnyi vastag, kb. 15 centi hosszú nudlikat sodrunk belőle. Bal oldalról fölül, jobb oldalról alul tekerjük fel a tészta közepéig. Így olyan lesz, mint egy fekvő S betű. Mindegyik kunkor közepére 1 szem mazsolat nyomunk, majd a süteményeket sütőpapírral bélelt vagy margarinnal kikent tepsire rakjuk és kb. 20 percen át meleg helyen kelesztjük.
3. A tetejüket felvert tojással lekenjük, majd előmlegített sütőben, a közepesnél erősebb lánggal (200 ºC; légkeveréses sütőben 180 ºC) kb. 25 percig sütjük.

Megjegyzés
– A luca macskája (Lucikatt) tipikus svéd karácsonyi sütemény, soha sem sütik máskor, csak advent és újév között.

kb. 30 darab
Elkészítési idő: 2 óra
Egy darab: 213 kcal