Hozzávalók:
20 dkg fényezetlen „A” rizs, 4 dl tej, késhegynyi só, 6 dkg vaj vagy sütőmargarin (lehet helyette 2-3 evőkanál tejföl is), 15 dkg kristály vagy porcukor, 1 csomag vaníliás cukor, 4 tojás, 5 dkg mazsola, 1 citrom lereszelt héja, 1 púpozott evőkanál keserű kakaópor
a tepsi kikenéséhez: 2 dkg vaj vagy sütőmargarin, zsemlemorzsa
a tálaláshoz: porcukor, csokoládéöntet esetleg málnaszörp
1. Egy közepes lábasban 2 deci vizet fölforralunk. A rizst átválogatjuk, megmossuk, majd a vízbe szórjuk, és közepes lángon kevergetve addig főzzük, míg az összes vizet el nem főtte. Ez 2-3 perc.
2. Közben a tejet fölforraljuk, a rizsre öntjük, kissé megsózzuk, 1 evőkanál cukorral ízesítjük. Amint újra forr, megkeverjük, kis lángra állítjuk, és lefödve kb. 20 percig főzzük, ezalatt a rizs az összes tejet magába szívja.
3. A tűzről lehúzzuk, a lábas fedele alá egy duplán hajtogatott konyharuhát fektetünk, nehogy a meleg elillanjon, és a rizst így, saját gőzében puhítjuk még kb. 20 percig. Ezután villával fölkeverjük. Közben a tojások sárgáját a maradék cukorral és a vaníliás cukorral fehéredésig keverjük. Ez elektromos habverővel, maximális fokozaton 3-4 perc. Az olvasztott vajat vagy margarint (lehet helyette 2-3 evőkanál tejföl is), a rizst és a megmosott mazsolát hozzáadjuk. Reszelt citromhéjjal ízesítjük, végül a kemény habbá vert tojásfehérjét laza mozdulatokkal beleforgatjuk. Kettéosztjuk, egyik felébe kakaóport keverünk.
4. A kakaós rizses masszát egy kb. 30 x 20 centis, kikent, morzsával megszórt tepsibe simítjuk, majd rásimítjuk a világosan hagyott részt is. Előmelegített sütőben, közepes lánggal (180 ºC; légkeveréses sütőben 165 ºC) kb. 40 percig, tűpróbáig sütjük. Kissé hűlni hagyjuk, majd még melegen kockákra vágjuk, és porcukorral behintve, csokiöntettel körülöntve azonnal tálaljuk.
Jó tanács
– Lisztérzékenyek ügyeljenek arra, hogy a tál kikenéséhez való zsemlemorzsa olyan legyen, amilyet ők is ehetnek, vagy egyszerűen hagyják ki!
4 főre
Elkészítési idő: 1 óra 40 perc
Egy adag (szörp nélkül): 598 kcal