Kecskeméti barackpuding

Kecskeméti barackpuding

Hozzávalók
a zseléhez:
1 üveg 1 literes sárgabarackbefőtt leve (kb. 4 dl), 2 dl víz, 4 evőkanál kristálycukor, 3 dkg zselatinpor, 0,3 dl barackpálinka
a töltéshez:
8 fél befőtt sárgabarack, 8 szem hámozott mandula, 6 dl tej, 4 tojássárgája, 5-6 evőkanál kristálycukor, 3 evőkanál finomliszt vagy főzni való vaníliaízű pudingpor, 2 dkg zselatinpor, 6 dl habtejszín
a tálaláshoz:
1 kis üveg sárgabaracklekvár, 0,3 dl barackpálinka

1. A zseléhez a befőtt levét a vízzel, a cukorral és a zselatinporral 2-3 percig forraljuk, míg az utóbbi teljesen föl nem oldódik benne.
2. Amikor már csak langyos, a pálinkával ízesítjük és 8, egyenként kb. 2 decis egyszemélyes pudingformát kibélelünk (szaknyelven smizírozunk) vele. Ez úgy történik, hogy a formákat jeges vízbe állítjuk, a már csak langyos zselét beleöntjük, majd néhány másodperc múlva kiöntjük belőle, így a forma oldalára tapad egy kb. 2 milliméter vastagságú zseléréteg. Hűtőszekrényben dermedni hagyjuk. Ezután mindegyik aljára egy fél sárgabarackbefőttet rakunk, amelyek magházának helyére 1-1 szem mandulát teszünk (ez legyen lefelé, mert akkor tálaláskor, amikor megfordítjuk, szépen látszik).
3. 3,5 deci tejet fölforralunk. A maradékot a tojássárgájával, a cukorral, a liszttel meg a zselatinnal elkeverjük. A forró tejhez öntjük, kevergetve 2-3 percig forraljuk, ezalatt sűrű krém lesz belőle. A tejszínt kemény habbá verjük és a már csak langyos, de még nem kocsonyás tejes krémbe forgatjuk.
4. Ezután a pudingformákba töltjük, és tálalásig hűtőszekrényben dermesztjük. Végül a formákat néhány másodpercre meleg vízbe állítjuk, tartalmukat tányérra csúsztatjuk, és barackpálinkával hígított sárgabaracklekvárral körülöntjük.

Jó tanács
– Az a legnehezebb ebben a receptben, amikor a formákat olvasztott zselatinnal kell belülről bevonni. A jégre állítás nehezen kivitelezhető, ellenben van egy egyszerűbb megoldás: a pudingformákat 15-20 percre betesszük a mélyhűtőbe, így amikor beleöntjük a langyos zselatinos levet, pár pillanat alatt az oldalára tapad a kívánt 1-2 milliméteres réteg. Kis időre visszatesszük a hűtőbe, majd következhet a töltés.
– Készíthetjük úgy is, hogy a barackot kockákra, a mandulát félbevágjuk, és egy püspökkenyérformába szórjuk. A zselatinos levet ráöntjük, dermedni hagyjuk, majd rásimítjuk a tejszínes tölteléket is. Dermedni hagyjuk, végül vágódeszkára borítva fölszeleteljük.

8 főre
Elkészítési idő: 1 óra 15 perc + dermesztés
Egy adag: 637 kcal