Hozzávalók
a tésztához:
20 dkg finomliszt, 15 dkg őrölt mandula (dió is lehet), 20 dkg vaj, 10 dkg porcukor, csipetnyi só
a nyújtáshoz
finomliszt
a krémhez
15 dkg vaj, 8 dkg porcukor, 8 dkg étcsokoládé, 2 evőkanál rum
a töltelékhez
10 dkg ribiszkelekvár
a bevonathoz
20 dkg étcsokoládé, 6 dkg vaj
a díszítéshez
2 evőkanál tisztított pisztácia
1. A lisztet a mandulával összekeverjük, majd a puha (szobahőmérsékletű) vajjal, a porcukorral és a sóval gyors mozdulatokkal összegyúrjuk. Letakarva minimum 1 órára, de még jobb, ha egész éjszakára behűtjük.
2. Sütéskor enyhén belisztezett gyúrólapon kb. 4 milliméter vastagságúra kinyújtjuk, és egy 10 centi átmérőjű pogácsaszaggatóval (esetleg nagyon óvatosan egy pohárral) kiszúrjuk. 16 db lesz belőle. Sütőpapírral bélelt tepsire rakjuk, és előmelegített sütőben, a közepesnél kicsit erősebb lánggal (190 ºC; légkeveréses sütőben 170 ºC) 12-15 perc alatt szép világosbarnára sütjük, majd hűlni hagyjuk.
3. A krémhez a puha (szobahőmérsékletű) vajat először magában, azután a porcukorral keverjük habosra. Az olvasztott csokoládét és a rumot hozzáadjuk. A kis tésztakorongok felét ribiszkelekvárral vékonyan megkenjük, majd 1 kiskanálnyi csokoládékrémet a közepükre halmozunk. Egyszerűbb, ha sima csöves nyomózsákból nyomjuk rá. Ha mind kész, a maradék tésztát rárakjuk, kissé le is nyomkodjuk, hogy a csokikrém szépen elterüljön rajta.
4. A bevonathoz való étcsokoládét a vajjal együtt vízgőzre állítjuk, és fölolvasztjuk. Az islerekre kb. 2 evőkanálnyit locsolunk belőle, és vízbe mártott késsel eligazgatjuk a tetejükön. Körben annyi csorogjon le róluk, hogy az oldalukat is bevonja. Mielőtt a máz teljesen megdermedne, közepüket apróra vágott pisztáciával meghintjük. Tálalás előtt behűtjük.
Jó tanács
– Ezt a klasszikus süteményt egyszerűbben és olcsóbban is elkészíthetjük, ha mandula helyett is lisztet használunk és csak lekvárral töltjük meg.
8 darab
Elkészítési idő: 1 óra + a tészta pihentetése és a hűtés
Egy darab: 909 kcal • fehérje: 10,3 gramm • zsír: 63,3 gramm • szénhidrát: 74,5 gramm • rost: 2,5 gramm • koleszterin: 115 milligramm