Epres, csokoládés őzgerinc

Epres, csokoládés őzgerinc
Hozzávalók:
1 tojás, 15 dkg porcukor, 18 dkg vaj vagy sütőmargarin, 8 dkg étcsokoládé, 30 dkg eper (idényen kívül fagyasztott is lehet), 3,5 dl (kb. 23 dkg) rétesliszt, 1 csomag (12 g) sütőpor, 1 csapott mokkáskanál só, 5 tojásfehérje
a forma kikenéséhez:
vaj vagy sütőmargarin, 2 evőkanál rétesliszt

1. A tojást a porcukorral 2-3 perc alatt teljesen simára keverjük, majd az olvasztott, de nem forró vajjal (margarinnal) tovább dolgozzuk.
2. A csokoládét apró kockákra vágjuk. Az epret kicsumázzuk, cikkekre vágjuk – ha fagyasztott gyümölcsöt használunk, akkor azt szobahőmérsékleten fölengedjük, lecsöpögtetjük, ezután vágjuk össze. A lisztet a sütőporral összeforgatjuk, megsózzuk, a cukros vajas (margarinos) tojáshoz adjuk, majd a csokoládét és az epret is belekeverjük. A tojásfehérjét kemény habbá verjük és óvatosan – nehogy összetörjük – a gyümölcsös masszába forgatjuk.
3. Egy egyliteres őzgerincformát kikenünk, kilisztezünk és a masszát egyenletesen belesimítjuk. Előmelegített sütőben, a közepesnél kicsit kisebb lánggal (170 ºC; légkeveréses sütőben 160 ºC) kb. 50 percig sütjük. A formában hagyjuk kihűlni

Jó tanács
– Remek recept arra, hogy a maradék tojásfehérjét felhasználjuk.

Kb. 24 szelet
Elkészítési idő: 1 óra 10 perc
Egy szelet: 154 kcal • fehérje: 2,5 gramm • zsír: 8,0 gramm • szénhidrát: 17,8 gramm • rost: 0,7 gramm • koleszterin: 27 milligramm