Dióval töltött alma tésztában sütve

Dióval töltött alma tésztában sütve
Hozzávalók:
8 közepes alma (kb. 1,3 kg), 3-4 evőkanál zsemlemorzsa
a tésztához:
8 dkg kristálycukor, 2 dkg vaníliás cukor, 20 dkg hideg vaj, 30 dkg finomliszt, 1 tojás
a töltelékhez:
20 dkg igazi barna cukor, 0,5 dl víz, 20 dkg darált dió, maréknyi mazsola
a tepsi kikenéséhez:
2 dkg vaj
a lekenéshez:
1 tojás
a tetejére:
5 dkg dió

1. A tésztához valókat egy tálba rakjuk, eleinte csak morzsolgatjuk, majd pár perc alatt tésztává gyúrjuk, és folpackba csomagolva hűtőszekrénybe tesszük.
2. A töltelékhez való cukrot a vízzel együtt egy lábasba töltjük, kevergetve fölforraljuk, majd a diót meg a mazsolát is hozzáadjuk.
3. Az almákat meghámozzuk, csumájukat speciális szerszámmal kivájjuk. Ilyen alkalmatosság híján karalábévájóval fúrjuk ki, de fontos, hogy az alma egyben maradjon. A diótölteléket az üregükbe nyomkodjuk, majd minden almát zsemlemorzsában megforgatunk, nehogy sütés közben eláztassa a tésztát. A következő lépés ugyanis az, hogy a tésztát enyhén meglisztezett gyúrólapon kb. 4 milliméter vékonyságúra ellapítjuk, 8 részre vágjuk, majd minden töltött almát tésztával bebugyolálunk, és kivajazott tepsibe rakosgatunk.
4. felvert tojással körbekenjük, durvára vágott dióval megszórjuk. Előmelegített sütőben, közepes lánggal (180 ºC; légkeveréses sütőben 165 ºC) kb. 35 percig sütjük. Melegen tálaljuk, és kínálhatunk hozzá meleg vaníliamártást is.

8 darab (8 főre)
Elkészítési idő: 1 óra 25 perc
Egy adag (egy darab): 781 kcal