Darafelfújt (grízfelfújt)


Hozzávalók:
1 liter tej, 25 dkg (3 dl) búzadara, 1 mokkáskanál só, 5 dkg vaj, 4 tojás, 4 púpozott evőkanál kristálycukor, 2 evőkanál (4 csomag) vaníliás cukor, 2 dl tejföl, 2 citrom vagy narancs reszelt héja
a tál kikenéséhez: 2-3 dkg vaj, 2 evőkanál zsemlemorzsa
a tálaláshoz:
valamilyen gyümölcsszörp
vagy
ízlés szerinti lekvár
vagy
50-60 dkg idénygyümölcs: pl. őszibarack, szilva, szeder, áfonya (de jó a fagyasztott is), 5 evőkanál méz

1. A tejet felforraljuk, a darát kevergetve beleszórjuk. Enyhén megsózzuk és tovább keverve 3-4 percig kis lángon főzzük. Ezután a tűzről lehúzzuk, a vajat hozzáadjuk, majd szorosan lefödve, a darát duzzadni, hűlni hagyjuk.
2. A tojássárgáját a cukorral habosra keverjük. Ez elektromos habverővel, maximális fokozaton 3-4 perc. A tejfölt, a kihűlt darát és az alaposan megmosott narancs reszelt héjat hozzáadjuk, majd a kemény habbá vert tojásfehérjét lazán beleforgatjuk.
3. Vajjal vékonyan kikenünk egy kb. 20 x 25 centis tepsit vagy tűzálló tálat és zsemlemorzsával meghintjük. A masszát egyenletesen belesimítjuk. Előmelegített sütőben, közepes lánggal (180 ºC; légkeveréses sütőben 165 ºC) kb. 45 percig sütjük. Amikor már csak meleg, vágódeszkára borítjuk és kb. 8 szeletre vágjuk.
4. Melegen tányérra rakjuk, a tetejét porcukorral behintjük, és a felfújtat szörppel körülöntjük. Szörp helyett vízzel vagy pálinkával, esetleg borral higított lekvárral is tálalhatjuk. Kicsit korszerűbb megoldás, ha a megtisztított, megmosott gyümölcsöt a mézzel turmixoljuk, átszűrjük, és ez lesz az öntete a darafelfújtnak.

Jó tanács
– Búzadara helyett kukoricadarával is készíthetjük.
– Aki szereti, a felfújt masszájába mazsolát vagy más aszalt gyümölcsöt is keverhet.
– Aki a pirított dara ízét kedveli, először a vajon kevergetve pirítsa aranysárgára, s csak ezután öntse a forró tejbe.

12 szelet
Elkészítési idő: 1 óra 20 perc
Egy adag (öntettel): 435 kcal
A recept elkészítése IDE KATTINTVA a YouTube-on is megtekinthető.