Almás, mézes hajdinafelfújt


Hozzávalók:
3 dl (kb. 20 dkg) étkezési hajdina, 3 dkg vaj vagy sütőmargarin, 5,5 dl tej, só, 15-20 dkg méz, 8 dkg mazsola, 4 tojás, 1-1,5 dl tejföl, 1 kg alma, 1 mokkáskanál őrölt fahéj
a tál kikenéséhez:
vaj, zsemlemorzsa

1. A hajdinát átválogatjuk, megmossuk és a vajon 1-2 percig kevergetve pirítjuk. Csipetnyit megsózzuk, az időközben fölforralt tejjel felöntjük. Kevergetve fölforraljuk, majd lefödve, kis lángon kb. 15 percig pároljuk. Ezután – ha a tejet teljesen magába szívta – megkeverjük, a tűzről lehúzzuk és kb. 10 percig lefödve állni hagyjuk.
2. A tojások sárgáját a mézzel jó habosra keverjük, majd a mazsolát, meg a tejfölt is beledolgozzuk. Először a kihűlt hajdinát, azután a keményre vert tojáshabot forgatjuk bele. Az almát héjastól lereszeljük és enyhén kicsavarjuk. (Az így kapott gyümölcslevet igyuk meg!) A reszelt almát a fahéjjal összekeverjük.
3. Egy kb. 20 x 15 centis, magas falú tűzálló tálat kivajazunk, zsemlemorzsával behintünk. A hajdinás massza felét belesimítjuk, az almát egyenletesen rászórjuk, majd a maradék hajdinával beborítjuk. Előmelegített sütőben, közepes lánggal (180 ºC; légkeveréses sütőben 165 ºC) kb. 35 percig sütjük.
4. Rövid pihentetés után langyosan tálaljuk, de hidegen is finom. Vanília- vagy borhabot is kínálhatunk hozzá.

8 főre

Elkészítési idő: 1 óra 25 perc

Egy adag: 419 kcal • fehérje: 9,6 gramm • zsír: 13,0 gramm • szénhidrát: 65,9 gramm • rost: 3,5 gramm • koleszterin: 165 milligramm