Hozzávalók:
4 dl teljes őrlésű rozsliszt (kb. 20 dkg), 4 dl zabpehely (kb. 18 dkg), 1 kiskanál só, kb. 7 dl víz, 3 evőkanál méz, 5 dkg élesztő, 8-9 dl finom- vagy kenyérliszt (kb. 45 dkg)
a nyújtáshoz: finomliszt
a tepsi kikenéséhez: 2-3 dkg vaj vagy sütőmargarin
1. A rozslisztet és a zabpelyhet összekeverjük, megsózzuk, majd 6 deci forrásban lévő vízbe szórjuk. A tűzről félrehúzzuk, és megvárjuk, amíg szobahőmérsékletűre hűl.
2. A maradék vizet meglangyosítjuk, a mézet kevergetve föloldjuk benne, és az élesztőt belemorzsoljuk. 10 percet hagyunk az élesztőnek, hogy egy kissé fölfuthasson. A lisztet egy tálba szitáljuk, a felfuttatott élesztőt és a leforrázott, de már csak szobahőmérsékletű zabpelyhes keveréket hozzáadjuk. 6-8 percig intenzíven dagasztjuk. Nem kell, hogy elváljon az edény falától, kicsit ragacsos massza marad. Letakarva, meleg helyen 1 órán át kelesztjük.
3. Ezután belisztezett gyúrólapra borítjuk, hengerré sodorjuk, és 24 egyenlő részre vágjuk. Egyenként zsemle formájúra gömbölygetjük, majd kikent tepsire sorakoztatjuk. Újra letakarjuk, meleg helyen 40-50 percen át kelesztjük, majd előmelegített sütőben, nagy lánggal (220 ºC; légkeveréses sütőben 200 ºC) 15-18 percig sütjük.
Jó tanács
– Letakarva szobahőmérsékleten 2 napig friss marad.
– A frissen sült, de már kihűlt zsemle lefagyasztható.
24 darab
Elkészítési idő: 1 óra 20 perc + kelesztés
Egy darab: 145 kcal • 4,6 gramm fehérje • 1,7 gramm zsír • 27,8 gramm szénhidrát • 2,4 gramm rost • 0 milligramm koleszterin