Virsli köntösben

Virsli köntösben
Hozzávalók:
2 dl tej, 1 kiskanál kristálycukor, 2,5 dkg élesztő,30 dkg finomliszt (a fele Graham-liszt is lehet), 1 csapott kiskanál só, 4-5 dkg vaj vagy sütőmargarin, 1 tojássárgája, 10 virsli
a nyújtáshoz: egy kevés finomliszt
a lekenéshez: 1 tojás
a tepsi kikenéséhez: 2 dkg vaj vagy sütőmargarin

1. A tejet kissé meglangyosítjuk, a cukrot belekeverjük, az élesztőt belemorzsoljuk. Langyos helyen 15 perc alatt fölfuttatjuk.
2. A lisztet tálba szitáljuk, a sóval összeforgatjuk, majd az olvasztott vajjal (margarinnal), a tojássárgájával meg a tejes élesztővel 4-5 perc alatt bedagasztjuk. Akkor jó, ha összeállt, sima, az edény falától elváló tésztát kapunk.
3. Letakarjuk, langyos helyen kb. 45 perc alatt a duplájára kelesztjük. Ezután meglisztezett gyúrólapon kb. 30×40 centis lappá nyújtjuk, majd derelyemetszővel vagy késsel 3 centi széles csíkokra vágjuk.
4. Felvert tojással egyenként lekenjük, majd ezzel az oldalukkal lefelé körben a virslikre tekerjük úgy, hogy a tésztaszélek egy kicsit takarják egymást, a virsli pedig ne látszódjék ki.
5. Kivajazott tepsibe rakjuk, felvert tojással a tetejüket is lekenjük. Letakarjuk, langyos helyen 15-20 percig kelesztjük, végül előmelegített sütőben, jó közepes lánggal (190 ºC; légkeveréses sütőben 175 ºC) 15-17 percig sütjük. Melegen kínáljuk, így jó ha tudjuk, hogy 70-80 ºC-os sütőben visszamelegíthető, és pontosan olyan, mintha abban a percben lett volna kész!

10 darab
Elkészítési idő: 1 óra 30 perc
Egy darab: 339 kcal • 14,6 gramm fehérje • 20,6 gramm zsír • 23,5 gramm szénhidrát • 0,2 gramm rost • 129 milligramm koleszterin
A recept elkészítése IDE KATTINTVA a YouTube-on is megtekinthető.