Hozzávalók
a tésztához:
25 dkg finomliszt, 12 dkg vaj vagy sütőmargarin, 1 tojás, 2 evőkanál tejföl, fél mokkáskanál só
a töltelékhez:
50 dkg savanyú káposzta, 2 evőkanál olaj, 1,5 dl fehérbor, 20 dkg főtt füstölt sonka (lehet virsli vagy bármilyen felvágott maradék is), 20 dkg reszelt sajt, 3 evőkanál tejföl, 1 dl főzőtejszín, 4 tojás, fél csokor kapor
a nyújtáshoz:
finomliszt
a forma kikenéséhez:
2 dkg vaj vagy sütőmargarin
a tésztára:
szűk maréknyi zsemlemorzsa
a tetejére:
kb. 8 szelet lapkasajt (lehetőleg sonkás vagy szalámis)
1. Egy tálban a lisztet a vajjal (margarinnal), a tojással, a tejföllel és a sóval tésztává gyúrjuk. Cipóvá formáljuk és letakarva 1-2 órára hűtőszekrénybe tesszük.
2. A káposztát átmossuk, lecsöpögtetjük, majd az olajon kevergetve megpirítjuk. A bort ráöntjük, az edényt lefedjük, és a káposztát kis lángon addig, 20-25 percig pároljuk, míg a leve elfő. Hűlni hagyjuk, azután a vékony csíkokra vágott sonkával, a reszelt sajttal, a tejföllel, a főzőtejszínnel, a tojásokkal és a fölaprított kaporral összekeverjük.
3. A tésztát egy meglisztezett gyúrólapon kerekre nyújtjuk, és egy kikent 26 centi átmérőjű alacsony peremű tortaformát kibélelünk vele úgy, hogy pereme is legyen. A zsemlemorzsával meghintjük, a káposztás masszát egyenletesen ráhalmozzuk. Előmelegített sütőben, jó közepes lánggal (190 ºC; légkeveréses sütőben 175 ºC) kb. 35 percig sütjük.
4. A majdnem kész lepény tetejére lapkasajtot rakunk, és 5-8 percre visszatoljuk a sütőbe, hogy a sajt szépen megolvadjon és egy kis színt kapjon. Melegen, cikkekre vágva tálaljuk.
10 nagy szelet
Elkészítési idő: 1 óra 20 perc + a tészta pihentetése
Egy szelet: 480 kcal • fehérje: 18,1 gramm • zsír: 35,0 gramm • szénhidrát: 22,5 gramm • rost: 2,6 gramm • koleszterin: 190 milligramm