Hozzávalók
a tésztához:
40 dkg finomliszt, 25 dkg vaj vagy sütőmargarin, fél kiskanál só, 1 mokkáskanál pirospaprika, 1 dkg élesztő, 8 dkg reszelt sajt, kb. 3 evőkanál tejföl, 1 tojássárgája
a nyújtáshoz:
finomliszt
a lekenéshez:
1 tojásfehérje
a tepsi kikenéséhez:
2 dkg vaj vagy sütőmargarin
a krémhez:
20 dkg vaj vagy sütőmargarin, 20 dkg natúr tejszínes krémsajt, kb. fél kiskanál só, 10 dkg reszelt sajt
az oldalára:
10 dkg reszelt sajt
1. A tésztához a lisztet a vajjal (margarinnal), a sóval, a pirospaprikával és az élesztővel elmorzsoljuk. A reszelt sajtot belekeverjük, majd a tejföllel és a tojássárgájával tésztává gyúrjuk. Folpackba csomagolva hűtőszekrényben pihentetjük 1-2 órán át.
2. Ezután meglisztezett gyúródeszkán késfok – kb. 2 milliméter – vastagságúra nyújtjuk, majd egy 3 cm-es pogácsaszaggatóval kiszúrjuk. Vajjal (margarinnal) kikent vagy sütőpapírral bélelt tepsibe rakosgatjuk. Kissé felvert tojásfehérjével megkenjük, és előmelegített sütőben, közepes lánggal (180 ºC; légkeveréses sütőben 165 ºC) megsütjük. Miután 6-7 perc alatt elkészül, nem szabad otthagyni; annál is inkább, mert fontos, hogy szép világos maradjon!
3. Amíg a kis korongok kihűlnek, krémet készítünk. Ehhez a puha (szobahőmérsékletű) vajat (margarint) a többi hozzávalóval jól kikeverjük. 2-2 „pogácsát” a krémmel vastagon összeragasztunk úgy, hogy a fényes (fehérjével lekent) oldaluk legyen kifelé. Egy kicsit összenyomjuk, hogy egy kis krém kijöjjön az oldalán, amit reszelt sajtban megforgatunk; de az is jó megoldás, ha ide is egy kis krémet kenünk, s eztán forgatjuk a sajtba.
kb. 90 darab
Elkészítési idő: 1 óra 30 perc + pihentetés
Egy darab: 77 kcal