Ráktorta

Ráktorta
Hozzávalók
a tésztához:
1 közepes burgonya (12 dkg), só, 12 dkg finomliszt, 1 kiskanál sütőpor, 1 kiskanál fokhagymás só, 7 dkg vaj vagy sütőmargarin, 0,5-0,7 dl víz
a forma kikenéséhez:
vaj vagy sütőmargarin
a tetejére:
25 dkg fagyasztott vagy friss, előfőzött (a rózsaszínű fajta) rákhús (esetleg konzerv), 1 csokor kapor, 2 tojás, 2 dl tej, 1 kiskanál fokhagymás só, 7 dkg reszelt trappista sajt

1. A burgonyát enyhén sózott vízben, héjában megfőzzük. Még melegen meghámozzuk, áttörjük, és amikor kihűlt, a lisztet, a sütőport, a fokhagymás sót meg az olvasztott vajat is hozzáadjuk.
2. Annyi hideg vízzel gyúrjuk össze, hogy kissé lágy tésztát kapjunk. Egy 26 centi átmérőjű, alacsony peremű tortaformát kivajazunk, és a tésztával kibéleljük úgy, hogy pereme is legyen. A puha tésztával nem könnyű dolgozni, csak óvatosan, kézzel lehet a formába simítani, pontosabban nyomkodni.
3. A közben szobahőmérsékleten fölengedett rákot lecsöpögtetjük, meleg vízben lemossuk, lecsöpögtetjük, a tésztára szórjuk. A kaprot finomra vágjuk. A tojásokat kissé fölverjük, azután a tejet, a fokhagymás sót, a kaprot meg a sajtot is hozzáadjuk.
4. A keveréket a rákra öntjük, és előmelegített sütőben, a közepesnél egy kicsit erősebb lánggal (190 ºC; légkeveréses sütőben 170 ºC) kb. 30 percig sütjük. Meleg előétel vagy önálló vacsora lehet, amit melegen, cikkekre vágva kínálunk.

6 nagy szelet
Elkészítési idő: 1 óra
Egy szelet: 295 kcal • fehérje: 15,3 gramm • zsír: 17,0 gramm • szénhidrát: 20,4 gramm • rost: 0,4 gramm • koleszterin: 213 milligramm

A recept elkészítése IDE KATTINTVA a YouTube-on is megtekinthető.