Gombás rácsos

Gombás rácsos
Hozzávalók
a tésztához:
35 dkg finomliszt, 1 púpozott kiskanál sütőpor, fél kiskanál só, 17 dkg vaj vagy sütőmargarin, 1 tojás, 1-2 evőkanál tejföl
a töltelékhez:
25 dkg húsos füstölt szalonna, 2 vöröshagyma, 50 dkg csiperkegomba, 1 csokor petrezselyem, 1 mokkáskanál origano, kb.1 csapott kiskanál só, 1 mokkáskanál őrölt fekete bors, 1 zöldpaprika, 3 zsemle, 3 tojás
tészta nyújtásához:
finomliszt
a tepsi kikenéséhez:
2 dkg vaj vagy sütőmargarin
a tésztára:
szűk maréknyi zsemlemorzsa
a tetejére:
10-12 dkg reszelt sajt

1. A lisztet a sütőporral és a sóval összeforgatjuk, a vajat (margarint) elmorzsoljuk benne. A tojással és annyi tejföllel dolgozzuk össze, hogy közepesen kemény tészta legyen belőle. Egy nagyobb és egy kisebb cipót formálunk belőle (nagyjából 60-40% arányban), és letakarva hűtőszekrénybe tesszük, amíg a tölteléke elkészül.
2. A szalonnát apró kockákra vágjuk és egy széles serpenyőben vagy lábasban a zsírját kiolvasztjuk. A hagymát megtisztítjuk, finomra vágjuk, a szalonnához adva magfonnyasztjuk – ha a szalonna nem engedett volna elegendő zsírt, akkor 1-2 evőkanál olajat is öntsünk rá. A gombát megtisztítjuk, apróra vágjuk, a hagymára dobjuk, 6-7 perc alatt megpirítjuk. A finomra aprított petrezselyemmel és egy kevés origanoval fűszerezzük, megsózzuk, megborsozzuk, végül belekeverjük az apró kockákra vágott paprikát is. A tűzről lehúzzuk. A zsemlét hideg vízbe áztatjuk, kifacsarjuk, a gombához adjuk. A tojásokat egy kis tálban fölverjük, egy keveset (kb. fél tojásnyit) félreteszünk belőle a tészta lekenéséhez, atöbbi a gombás masszába dolgozzuk.
3. A nagyobbik tésztacipót enyhén meglisztezett gyúrólapon kinyújtjuk, majd egy vajjal (margarinnal) kikent 26 centi átmérőjű, alacsony peremű tortaformát kibélelünk vele úgy, hogy pereme is legyen. Zsemlemorzsával behintjük, a gombás masszát egyenletesen rásimítjuk.
4. A kisebb tésztát is kinyújtjuk, kisujjnyi széles csíkokat vágunk belőle és a gomba tetejét berácsozzuk vele. A tésztát a félretett felvert tojással lekenjük, a rácsok között pedig reszelt sajtot szórunk a gombára.
4. Előmelegített sütőben, közepes lánggal (180 ºC; légkeveréses sütőben 165 ºC) kb. 30 perc alatt megsütjük. Cikkekre vágva, melegen tálaljuk.

Jó tanács
– Ahogy a képen is látható, nemcsak nagy, hanem kis kosárformákban is megsüthetjük.

8 nagy szelet
Elkészítési idő: 1 óra 30 perc
Egy szelet: 682 kcal