Top Chefs

Top Chefs
A konhya.tv internetes oldalán, ahol magam is jópár ételt megfőztem felvételre, Spajzgirl tollából bukkantam egy olyan cikkre, amiről úgy gondoltam, ez tuti érdekli Önöket is . Íme!
„Nemrégiben jelent meg egy biznisz profilú amerikai újságban, a Ten Topban (Tíz legjobb) a legjobban kereső séfek listája, amelyből nemcsak azt tudhatjuk meg, hogy ki, hogyan jutott fel a csúcsra, de azt is, ki mennyit keres. Íme a lista:
Az első helyezett, 18 millió dolláros évi jövedelmével, a szicíliai származású, temperamentumos, Rachael Ray. Sikerének titka – a szépsége mellett – receptjeinek egyszerűsége, melyek ráadásul mindössze 30 perc alatt készülnek el. A szuper séfnő szicíliai nagyapja, Emmanuel Scuderi konyhájából és az apai ágon cajun (kanadai francia) örökségből merítve egy fantasztikus ízvilágot hozott létre. Miss Ray népszerűségének titka, hogy mindig önmagát adja, be meri vallani, hogy nem egy Martha Stewart (mindig dühös lesz, ha hozzá hasonlítják), mert ő mindenféle méricskélés nélkül, érzéssel főz, nem tud tortát, péksüteményt sütni, és olasz létére szégyen, de nem tud jó kávét se főzni. De ezeket a hiányosságokat sikeresen pótolja szórakoztató stílusával, ötletgazdag műsoraival. Szóhasználatából-szóösszevonásaiból már nyelvi szótárt készítettek (az E-V-O-O rövidítés is tőle származik, jelentése, extra virgin olívaolaj, vagy a CHOUP szóösszevonás a soup és a chowder szavakból keletkezett).Daytimecímű gasztrosorozatát pedig 2006-ban Emmy díjjal jutalmazták (minden évben a legkiemelkedőbb TV sorozat kapja).
A 2. helyen, 16 millióval, a német Wolfgang Puck áll, igen, az a Wolgang Puck, akinek a tavalyi Oscar díjkiosztást követő partiján szalmonellás fertőzésben megbetegedtek a celebek. No komment.
A 3. helyet a kiváló üzleti érzékéről és káromkodásairól híres chef, Gordon Ramsay szerezte meg. 7,5 millió dolláros vagyona 20 étterméből (Dubai, Párizs, New York, Tokió és Prága), valamint két TV showjából, a Kitchen nightmare, Hell’s kitchen-ből jön össze.
A 4. helyen a japán Nobuyuki Matsuhisa áll, 5 millió dolláros jövedelmével. A séf 17 Nobu sushi gyorsbüfét működtet New Yorkban és Los Angelesben.
Az 5. helyen, a francia és a világ legjobb konyhájának fenegyereke, Alain Ducasse áll, 5 millió dollár évi jövedelmével. Őróla annyit illik tudni, hogy “csupán” 22 vendéglő tulajdonosa.
A 6. helyet végre megint egy hölgy verekedte ki magának, Paula Dean, 4.5 milliós jövedelmével. Ő azon kevesek egyike, akinek mindenféle TV show nélkül, Cookbook című újságjával sikerült szert tennie ekkora vagyonra.
A 7. helyen álló kövér, olasz, Mario Batali, 3 millióját 14 vendéglőjével (New York, Los Angeles, Las Vegas) keresi meg, valamint eddig kiadott szakácskönyveiből, háztartási eszközeinek az eladásából.
A 8. helyet, Toni Colicchio, olasz szakácsmester érdemelte ki. 2 milliós vagyonát a Gramercy Taverna nevű szték házának köszönheti, mely napjainkban az amerikaiak legkedveltebb gyorsbüféje. Ezenkívül Toni a Bravo Top chef című TV műsor (ő a zsűri) révén is hozzájut pár millióhoz.
A 9. sztár szakács Bobby Fray, aki 1999-ben kezdte pályafutását, New York Southwestern stílusú Mesa grill ételbárjával napjainkban 1.5 millió dolláros évi jövedelemre tesz szert. De nemcsak a grill paradicsoma az egyedüli jövedelemforrása, hanem a Food network, és a CBS TV társaságtól is jócskán befolyik pénz a bankszámlájára.
10. Végezetül a Top Ten utolsó helyezettje Antony Bourdain, aki 1,5 millió dolláros jövedelmével alig marad le Bobby Fray mögött. A sikeres szakács a Travel csatornán vezeti a No reservation (Nincs előre foglalás) című népszerű műsorát.
Nos, amint láttuk a Tíz Legjobb séf sikerének titka a kemény munka mellett a jó üzleti érzék. A lista szemrevételezése után azonban az is kiderül, hogy a meggazdagodás felé vezető úton az halad a leggyorsabban, akinek minél előbb sikerül bekerülnie valamelyik TV műsorba, mert a mai internetes világban már kevesebben vásárolnak könyveket.
A listából azonban nem derül ki, hogy a legtöbbet annak a nemzetnek a szakácsai profitálnak, amelyik ország éppen hogy nem a kiváló ételeiről híres. Igen, Nagy-Britanniáról (Angliáról) van szó, ahol a franciák szerint a világ legjobb alapanyagai találhatók… , addig, amíg nem kerülnek be a konyhába!!! Sztárszakácsaik mégis milliárd fontos hasznot hoznak könyveikkel, TV műsoraikkal elsősorban maguknak, másodsorban az országnak, ami durván azt jelenti, hogy gyakorlatilag, ha elhisszük, ha nem, akkor is az angol szakácsok tanítják a világot főzni!