Hozzávalók
a tésztához:
7,5 dkg (75 gramm) tojásfehérje, 9 dkg (90 gramm) finomra őrölt mandula (vékony lapocskákra vágott mandula), 16 dkg (160 gramm) porcukor, 3 dkg (30 g) kristálycukor, pár csepp narancsszínű természetes ételfesték
a narancsos csokoládékrémhez:
1 narancs héja, 15 dkg (150 gramm) jóféle (legalább 60% kakaótartalmú) étcsokoládé, 5 dkg (50 gramm) zsíros tejszín, 5 dkg (50 gramm) frissen facsart narancslé, 4 dkg (40 gramm) vaj vagy sütőmargarin
1. 4-5 nappal azelőtt, hogy sütni szeretnénk, a tojásokat szétválasztjuk, pontosan kimérjük a fehérjét, amennyi kell, letakarjuk, és hűtőszekrénybe tesszük.
2. A vékony lapocskákra vágott mandulát kávédarálóban megőröljük, de fontos, hogy rövid szünetekkel daráljunk, mert ha túlmelegszik, összecsomósodik. Átszitáljuk, majd az ugyancsak átszitált porcukorral összeforgatjuk.
3. A tojásfehérjét közepesen erős fokozaton elkezdjük habbá verni. A kristálycukrot beleszórjuk, így verjük nem túl kemény habbá. Pár csep naransszínű ételfestékkel megfestjük, pár másodperc alatt jól elkeverjük. Ekkor forgatjuk bele a cukros mandulát. Habzsákba töltjük.
4. Sütőpapírral (lehetőleg szilikonos) kibélelt tepsibe – vagy egy tiszta fém lapra – nyomjunk 3 centi átmérőjű köröket belőle. 1 órán át száradni hagyjuk, hogy egy kis „bőr” képződjön a tetején.
5. Előmelegített, teljesen páramentes sütőben, a közepesnél kisebb lánggal (légkeveréses sütőben 140 ºC) kb. 15 percig sütjük. Megvárjuk, amíg teljesen kihűl.
6. A csokoládékrémhez a narancsot nagyon alaposan megmossuk, majd héját, a vékony belső fehér bundája nélkül lereszeljük. Késsel még apróbbra, egészen finomra vágjuk, egy kisebb lábasba rakjuk. A csokoládét rátördeljük, a tejszínt ráöntjük.A narancs levét kifacsarjuk, 50 grammnyit az előzőekhez adunk. A vajat rárakjuk. Kis lángon, fakanállal meg-megkeverve addig melegítjük, míg a csoki és a vaj fölolvad benne. Hűlni hagyjuk, majd rövid időre hűtőszekrénybe tesszük, hogy egy kicsit megdermedjen. Ezután krémesre keverjük, és 2-2 makaront összetapasztunk vele. Néhány órára félrerakjuk, hogy az íze összeérjen.
15 darabhoz
Elkészítési idő: 1 óra 20 perc + előkészítés
Egy darab: 175 kcal • fehérje: 3,0 gramm • zsír: 9,2 gramm • szénhidrát: 19,7 gramm • rost: 0,7 gramm • koleszterin: 10 milligramm