Gyros pitában

Gyros pitában
Hozzávalók:
60 dkg birka- vagy báránycomb, de lehet csirke- vagy pulykamellfilé illetve sertéstarja vagy -karaj is, kb.1 púpozott kiskanál készen kapható gyros fűszerkeverék, 3 evőkanál olaj
a tálaláshoz:
40 dkg lila káposzta, só, 2 kisebb paradicsom, 1 kisebb vöröshagyma vagy fehérhagyma, fél fej saláta, 1 kis pohár natúr joghurt, 2 gerezd zúzott fokhagyma, só, őrölt fekete bors, 1 csapott evőkanál csípős Piros Arany vagy Erős Pista, 4 készen kapható pitakenyér

1. A húst 6-8 szeletre vágjuk, kiverjük, majd a gyros fűszerkeverékkel és az olajjal bedörzsöljük. Letakarva éjszakára betesszük a hűtőszekrénybe.
2. Másnap, amikor begyújtottuk a faszenet, bő fél óránk van a hús sütéséig, hiszen ezt csak gyenge parázs fölött szabad, különben megég a pecsenye. De ez az idő tökéletesen elég arra, hogy előkészítsünk minden egyebet a pitához. Ehhez a lila káposztát vékony csíkokra metéljük, kissé besózzuk, majd fél óra elteltével leöblítjük, kicsavarjuk. A paradicsomokat félkarikákra vágjuk, a vöröshagymát vékonyan fölszeleteljük, gyűrűire szedjük. A megmosott, lecsurgatott salátát vékony csíkokra vágjuk. A natúr joghurtot a zúzott fokhagymával ízesítjük, esetleg kissé megsózzuk, megborsozzuk. A csípős paprikakrémet fél kiskanál vízzel kikeverjük.
3. Nagyjából mostanra elég forró a rostély és a parázs is éppen csak izzik, így bátran nekiállhatunk a sütésnek: a pácolt hússzeleteket a rostélyra tesszük, és oldalanként 3-4 perc alatt megsütjük. Ezután egy vágódeszkára rakjuk és egy éles késsel csíkokra vágjuk.
4. Közben a pitakenyeret a rostélyon megforrósítjuk. Nincs más hátra, mint előre! – azaz az előkészített zöldségeket és a még forró húscsíkokat a pita üregébe rétegezzük úgy, hogy közben a fokhagymás joghurttal és a csípős paprikakrémmel meglocsoljuk.

Jó tanács
– A csirkegyros tál – készült az OnLive© főzőiskola 25. adásában – receptje külön található.

4 főre
Elkészítési idő: 1 óra + érlelés
Egy adag: kb. 630 kcal