Hozzávalók:
2-3 közepes vöröshagyma, 5-6 evőkanál olaj, 5 gerezd fokhagyma, 1 kg darált sertéshús vagy pulykafelsőcomb (lehet marhahús is), 10-12 evőkanál sűrített paradicsom (paradicsompüré), só, őrölt fekete bors, kakukkfű, rozmaring, bazsalikom, 1-2 evőkanál kristálycukor, 1 kg orsótészta (lehet kagylótészta, farfalle azaz pillangótészta, tollhegytészta stb. is)
a tetejére:
25 dkg reszelt sajt
1. A hagymát megtisztítjuk, finomra vágjuk, és egy bográcsban, a megforrósított olajon kevergetve megfonnyasztjuk. Közben finomra vágjuk a fokhagymát, a hagymához adjuk, 2 percig kevergetve pirítjuk. A húst rárakjuk, kevergetve kb. 10 percig pirítjuk. Akkor jó, amikor a hús mindenhol kifehéredik.
2. A paradicsompürével ízesítjük, majd annyi – 4-5 deci – vizet öntünk rá, hogy sűrű mártás legyen belőle. Megsózzuk (kezdjünk 1 csapott evőkanálnyival), megborsozzuk, apróra vágott friss vagy elmorzsolt szárított kakukkfűvel, rozmaringgal és bazsalikommal fűszerezzük. Lefödve, ha más nincs kéznél, alufóliával letakarva, 10-15 percig pároljuk, közben gyakorta megkeverjük.
3. Kimérünk 2 liternyi vizet, a húsos ragura öntjük, lefedjük, fölforraljuk. Megsózzuk – ehhez a mennyiséghez újabb kb. 1 csapott evőkanálnyival kalkuláljunk, megborsozzuk, újra adunk hozzá zöldfűszereket, a cukorral ízesítjük. Beleszórjuk a tésztát, elkeverjük, lefedjük. A tüzet széthúzzuk alatta vagy feljebb emeljük a bográcsot, és az ételt így főzzük kb. 8 percig, pontosabban addig, míg láthatóan majd minden levét elfőtte.
4. Ekkor a tűzről levesszük, a fedele alá konyharuhát vagy alufóliát fektetünk, s hagyjuk hogy a tészta a keletkező gőzben puhuljon meg teljesen, ez 8-10 perc. Fölkeverjük, ha kell utánasózzuk, fűszerezzük. Reszelt sajttal behintve tálaljuk.
12 főre
Elkészítési idő: 50 perc
Egy adag: 661 kcal