Tejszínes gombamártás (meleg)

Tejszínes gombamártás (meleg)
Hozzávalók:
1 kisebb vöröshagyma, 5 dkg vaj, 30 dkg csiperkegomba, 2 csapott evőkanál finomliszt, 1 csapott kiskanál só vagy ételízesítő por, fél mokkáskanál őrölt fehér bors (fekete bors is lehet), 2-2 dl főzőtejszín és víz (egy része tejföl is lehet)

1. A hagymát lehéjazzuk, finomra aprítjuk, majd egy lábasban, az olvasztott vajon megfonnyasztjuk.
2. A gombát is megtisztítjuk, fölszeleteljük, a hagymához adjuk, kevergetve 3-4 percig pirítjuk. A liszttel meghintjük, és még 1 percig a tűzön hagyjuk.
3. Ezután megsózzuk, megborsozzuk, a tejszínnel és a vízzel fölöntjük. Kevergetve 2-3 percig forraljuk, ezalatt a leve mártásszerűen besűrűsödik. Apróra vágott petrezselyemme, metélőhagymával vagy kaporral is fűszerezhetjük. Szinte mindenhez illik.

4 főre
Elkészítési idő: 25 perc
Egy adag: 312 kcal • 7,3 g fehérje • 25,3 g zsír • 13,7 g szénhidrát • 2,2 g rost • 66 mg koleszterin