Gyors barnamártás + meglepetés recept


Gyors barnamártás (meleg)
Hozzávalók:
50 dkg csirkefarhát vagy csont, 10-15 dkg megtisztított vöröshagyma, sárgarépa és zeller, 1 púpozott evőkanál zsír vagy 3-4 evőkanál olaj, 1 kiskanál morzsolt kakukkfű, 2-3 babérlevél, pár szem fekete bors, 2 evőkanál sűrített paradicsom, 1 púpozott evőkanál finomliszt, 2,5-3 dl vörösbor, 2 evőkanál kristálycukor, 1 kiskanál mustár, 3-3 evőkanál nem túl sós szójamártás és Worcester-mártás, kb. 1 kiskanál só, 1 alma

1. A barnamártás főzése időigényes feladat, régen a nagy éttermek konyháján hétfő reggel feltették főni, és pénteken leszűrték, közben állandóan ízesítették. Házi elkészítése is több óra (receptje a 244. oldalon), ezért született egy gyors változata, aminek íze megtévesztésig hasonlít az eredetire.
2. A csirkefarhátat (csontot) földaraboljuk. A megtisztított zöldségeket vékonyan fölszeleteljük. A zsíradékot lábasban megforrósítjuk, a csontot rárakjuk, jól körbepirítjuk. Az összes zöldséget rászórjuk, együtt pirítjuk tovább, közben a kakukkfűvel, a babérral és a borssal fűszerezzük. Amikor a zöldség is megpirult, a sűrített paradicsommal ízesítjük, és további 4-5 percig pirítjuk. Akkor jó, ha a sűrített paradicsom szinte rozsdabarnára sül. Ekkor ráöntünk 1,5 decinyi vizet és addig pároljuk tovább, míg a víz az összes, edény aljára tapadt pörzsanyagot föloldja és újra a zsírjára sül. Ekkor a liszttel megszórjuk, újra pár percig pirítjuk, azután a borral és 2,5-3 deci vízzel fölöntjük. Közben egy kislábasban a cukrot karamellizáljuk, majd 5 deci vizet öntünk rá, és addig főzzük, míg a karamell újra fölolvad benne. A mártásalaphoz öntjük. A mustárral, a Wochesterrel és a szójamártással ízesítjük, megsózzuk. A kicsumázott és fölszeletelt almát hozzáadjuk, nagy lángon fölforraljuk, majd kis lángon főzzük kb. 45 percen át.
3. Ezután spiccszűrőn átpasszírozzuk, ha kell, utánaízesítjük.
4. A vörösboros, barackos, csípős csirkeraguhoz 4 személyre 50 deka csirkemellfilét vékony csíkokra vágunk, és serpenyőben, 3 evőkanálnyi megforrósított olajon 2-3 perc alatt megpirítjuk. 1 csapott kiskanál sóval ízesítjük, 3-4 merőkanálnyi barnamártást rámerünk. 30-35 dekányi kis szeletekre vágott barackbefőttet hozzáadunk, egy kevés csiliszósszal enyhén csípősre ízesítjük. 1 evőkanálnyi étkezési keményítőt kb. 1,5 decinyi befőttlével simára keverünk, és a csirke ízes levét ezzel sűrítjük. Ha kell, utánaízesítünk. Párolt rizzsel tálaljuk.

5 adag mártás
Elkészítési idő: 1 óra 30 perc
Egy adag mártás: 246 kcal

A recept elkészítése IDE KATTINTVA a YouTube-on is megtekinthető.