Egresmártás (meleg)

Egresmártás (meleg) Hozzávalók:
35 dkg friss (télen fagyasztott) egres, 4 dl szőlőlé (nem szénsavas), 1 dl tejföl, kb. 1 dl főzőtejszín, 1 púpozott evőkanál finomliszt vagy étkezési kukoricakeményítő

1. A megmosott egrest megtisztítjuk, azaz a hegyes csücsköket lecsípkedjük, illetve kisollóval levágjuk. A szemeket a szőlőlében (ennek híján cukros vízben) 2-3 percig főzzük.
2. A tejfölt és a tejszínt a liszttel (keményítővel) simára keverjük. Először egy kevés forró főzőlével tovább keverjük, majd átszűrjük, azután egyszerre az egreshez öntjük.
3. Kevergetve felforraljuk, de csak addig főzzük, amíg kissé besűrűsödik. Ha túl sűrűnek találnánk, egy kevés tejjel, esetleg tejszínnel hígíthatjuk. Ha kell, utánaízesítjük és csipetnyi sót is dobhatunk bele. Sovány főtt húsoknak, roston sült szárnyasoknak kiváló kiegészítője, de önmagában is üdítően finom.

Jó tanács – Az eredeti recept szerint pontosan úgy készül mint az almamártás, csak egy kicsivel több cukorral kell édesíteni. – Júniusban és júliusban friss gyümölcsből, az év többi hónapjában fagyasztottból főzhetjük.

4 főre
Elkészítési idő: 20 perc
Egy adag: 164 kcal • fehérje: 2,0 gramm • zsír: 5,3 gramm • szénhidrát: 26,9 gramm • rost: 2,4 gramm • koleszterin: 15 milligramm