Currymártás (meleg)

Currymártás (meleg) Hozzávalók:
1 kisebb vöröshagyma
3 evőkanál olaj
1 csapott mokkáskanál köménymag
2 gerezd fokhagyma
késhegynyi csilipor
késhegynyi gyömbérpor
2 kiskanál currypor
1 evőkanál finomliszt
2 dl szűrt húsleves (tyúkhúsleves- vagy zöldségleveskockából is készülhet) vagy fél kiskanál ételízesítő por
2 dl főzőtejszín (esetleg tej)
só, pár csepp citromlé

1. A hagymát megtisztítjuk, finomra aprítjuk vagy lereszeljük, az olajba szórjuk a köménymaggal együtt, és kis lángon néhányszor megkeverve 6-8 perc alatt megfonnyasztjuk.
2. A zúzott fokhagymát, a chili-, a gyömbér- meg a curryport beleszórjuk. 1 percnyi pirítás után – de már nagy lángon – a liszttel meghintjük. További 1 percig pirítjuk, azután a levest (vagy az ételízesítős vizet) és a tejszínt ráöntjük.
3. Kevergetve 2-3 percig forraljuk, ezalatt kellően besűrűsödik. Megsózzuk, egy kevés citromlével ízesítjük. Ha fontos, hogy bársonyosan sima legyen, át is szűrhetjük.

4 főre
Elkészítési idő: 20 perc
Egy adag: 242 kcal • fehérje: 2,2 gramm • zsír: 22,6 gramm • szénhidrát: 7,4 gramm • rost: 0,3 gramm • koleszterin: 37 milligramm