Hozzávalók:
6 nagyobb burgonya (1,2 kg), só, 4 dl tej, 6-7 dkg sütőmargarin vagy 4 evőkanál olaj, 2 evőkanál finomliszt, fél kiskanál só, őrölt fekete bors, késhegynyi reszelt szerecsendió, 30 dkg csiperkegomba, 2 evőkanál olaj, 6 főtt tojás
a tál kikenéséhez:
vaj vagy sütőmargarin, zsemlemorzsa
a tetejére:
8-10 dkg trappista sajt
1. A burgonyát kefével dörzsölgetve alaposan megmossuk, majd héjában, enyhén sózott vízben éppen puhára főzzük. Akkor jó ha hústűvel könnyen bele tudunk szúrni a közepéig. Ezután leszűrjük, megvárjuk amíg langyosra hűl, meghámozuk, és 0,5 centi vastag karikákra vágjuk.
2. Amíg a krumpli fő, a tejet fölforraljuk. A margarint egy lábasban fölolvasztjuk vagy az olajat megforrósítjuk, a lisztet hozzáadjuk, és kevergetve megforrósítjuk, de ügyeljünk arra, nehogy megpiruljon. Továbbra is állandóan kevergetve apránként ráöntjük a forró tejet, és éppen csak 1-2 percig forraljuk, ezalatt kellően besűrűsödik. Megsózzuk, megborsozzuk, a szerecsendióval fűszerezzük.
3. A gombát megtisztítjuk, vékonyan fölszeleteljük, majd 2 evőkanál olajon megpirítjuk. Egy közepes (20 x 30 centis) tűzálló tálat vagy kistepsit kivajazunk, morzsával behintjük, a burgonya felét beleterítjük. Enyhén megsózzuk, megborsozzuk, a tejes mártás felét rálocsoljuk.
3. A főtt tojást karikákra vágjuk, egyenletesen a burgonyára halmozzuk, amin elosztjuk a pirított gombát. A maradék burgonyával az egészet befedjük, enyhén megsózzuk, megborsozzuk, a maradék mártással egyenletesen bevonjuk. A tetejére sajtot reszelünk, végül sütőben, nagy lánggal (200 ºC; légkeveréses sütőben 180 ºC) 15-20 percig sütjük.
4 főre
Elkészítési idő: 1 óra 30 perc
Egy adag: 747 kcal • fehérje: 32,0 gramm • zsír: 33,2 gramm • szénhidrát: 79,4 gramm • rost: 9,8 gramm • koleszterin: 305 milligramm