Hozzávalók:
1 üveg jóféle vörösbor, néhány szem kardamom, szegfűszeg és csillagánizs, 1 nagyobb rúd fahéj, 1 szál indiai citromfű, 2 narancs, 2-3 evőkanál nádcukor (barna cukor), 3-4 kis darabka szirupban eltett gyömbér, 1-2 evőkanálnyi a gyömbér szirupos levéből
a fűszeres dióhoz:
személyenként jó maréknyi vegyes dióféle ((brazil mogyoró, mandula, dió, mogyoró, pisztácia), só, Cayenne bors (csípős porospaprika is lehet), nem csípős pirospaprika, 1 szál rozmaring
1. A klasszikus forralt bornak ez egy 21. századi változata. A bort egy lábasba öntjük.
2. Aromapárnácskát készítünk: tüll- vagy gézlapot kiterítünk, és ráhalmozzuk a kardamomot, szegfűszeget, csillagánizst, félbetört fahéjat, a klopfolóval megütögetett földarabolt citromfüvet, és reszelünk rá a jól megmosott narancs héjából is. A borba tesszük, a cikkekre vágott naranccsal, a cukorral, a gyömbérrel és a gyömbérsziruppal együtt. A gyömbér megbolondítja a bort: utóíze a gyömbérsörre fog emlékeztetni. 5-6 percig melegítjük, de nem forraljuk föl, mert akkor az alkohol elpárolog belőle. Forrón, a narancsgerezdeket bennehagyva tálaljuk. Az italhoz fűszeres dióféléket kínálunk kísérőképpen.
3. Utóbbi úgy készül, hogy a dióféléket egy serpenyőben szárazon, azaz mindenféle zsiradék nélkül megpirítjuk. Ahogy érezzük, hogy kezdenek fölszabadulni az illóolajak belőle, enyhén megsózzuk, egy kevés Cayenne borssal vagy csípős pirospaprikával, és csemege pirospaprikával fűszerezzük, kb. fél perc alatt jól összerázzuk, hogy a diófélék magukba „szívhassák” a fűszereket. A végén még egy rozmaringágat is dobunk bele, majd a kezünket bevizezzük, és mint ahogyan lerázzuk, néhányat a magokra spiccelünk, mert így jobban rátapadnak a fűszerek.
Elkészítési idő: 20 perc
Nehézségi foka: ●○○○○○
Fotó: Balogh Tamás