Hozzávalók:
az alaprecept szerint elkészített leveles vajastészta (2 csomag – 2 x 50 dkg – fagyasztott leveles vajastészta is lehet)
a nyújtáshoz:
finomliszt
a lekenéshez:
1 tojás
a tetejére:
12-15 dkg reszelt sajt
1. A tésztát lisztezett késsel kettévágjuk, így könnyebb vele dolgozni. Ha fagyasztottal készítjük, akkor azt hűtőszekrényben fölengedjük. Enyhén meglisztezett gyúrólapon kb. kisujjnyi vékonyságú, egyforma nagyságú téglalapokká nyújtjuk.
2. Éles késsel másfél ujjnyi széles, 7-8 centi hosszú csíkokra vágjuk, majd tepsire sorakoztatjuk. (A tepsit se kikenni nem kell, és sütőpapír se kell bele.)
3. Tetejüket felvert tojással lekenjük – arra vigyázzunk, hogy az oldalára ne folyjon le, mert akkor a tészta nem emelkedik fel –, a reszelt sajttal behintjük, és előmelegített sütőben, nagy lánggal (220 ºC; légkeveréses sütőben 200 ºC) 15-17 perc alatt aranysárgára sütjük. Melegen, hidegen egyaránt kitűnő.
10 főre
Elkészítési idő: 30 perc + amíg felenged a tészta
Egy adag: 590 kcal
Nehézségi foka: ●●●●○○
ha készen vásárolt tésztából sütjük: Nehézségi foka: ●●○○○○