Túrós sajtos kosárkák


Hozzávalók:
10 dkg vaj vagy sütőmargarin, 2 dkg élesztő, 25 dkg finomliszt, 5 dkg reszelt trappista sajt, 2 tojás, 1-2 evőkanál tejföl
a töltelékhez:
30 dkg tehéntúró (juhtúró is lehet), 1 dl tejföl, 3 tojás, 10 dkg reszelt, füstölt sajt, só, őrölt fekete vagy színes bors
a forma kikenéséhez:
2 dkg vaj vagy sütőmargarin
a tetejére:
10 dkg reszelt, füstölt sajt

1. A vajat (margarint) és az élesztőt a liszttel elmorzsoljuk, majd a sajttal, a tojással és annyi tejföllel gyúrjuk össze, hogy jól nyújtható tészta legyen belőle. Enyhén meglisztezett gyúrólapon 3-4 milliméter vékonyságúra elnyújtjuk, majd egy kb.8 centi átmérőjű pogácsaszaggatóval (ennek híján óvatosan pohárral) kiszúrjuk.
2. Kb.30 kis kosárformát vajjal (margarinnal) kikenünk, majd a tésztával kibéleljük.
3. A töltelékhez való túrót áttörjük, a tejföllel meg a tojásokkal simára keverjük. A reszelt sajtot hozzáadjuk, megsózzuk, megborsozzuk. Egyenletesen a kosárkákba töltjük, a tetejüket reszelt sajttal megszórjuk, majd a kis formákat tepsire állítjuk. Előmelegített sütőben, a közepesnél nagyobb lánggal (kb. 200 ºC; légkeveréses sütőben 180 ºC ) 20-25 perc alatt pirosasra sütjük. Ha kihűlt, a formákból tálra borítjuk.

kb. 30 darab
Elkészítési idő: 1 óra 30 perc
Egy darab: 121 kcal