Túrós batyu muffinformában sütve (kelt tésztából)


Hozzávalók
a tésztához:
3,5 dl tej, 2,5 dkg élesztő, 2 evőkanál porcukor, 50 dkg finomliszt, 1 dl étolaj, 1 mokkáskanál só, 1 citrom reszelt héja, 2 tojássárgája
a nyújtáshoz:
finomliszt
a lekenéshez:
3 evőkanál olaj
a töltelékhez:
45 dkg tehéntúró, 1,5 evőkanál búzadara, 1 csomag vaniliás cukor, 6 evőkanál kristálycukor

1. A tejet meglangyosítjuk, 1 decit kimerünk belőle, az élesztőt belemorzsoljuk, egy kevés porcukrot hozzáadunk, kb. 15 perc alatt fölfuttatjuk.
2. A lisztet egy tálba szitáljuk, és a felfuttatott élesztővel, a maradék tejjel meg a porcukorral, a szobahőmérsékletű olajjal, megsózva, a citromhéjjal ízesítve, 6-8 perc intenzív dagasztással hólyagosra kidolgozzuk. Akkor jó, amikor az edény falától elválik. Nem kell megijedni attól, hogy a tészta eleinte csak egy ragacsos massza, addig kell dagasztani, amíg jó nem lesz. Ezt a műveletet konyhai robotgép dagasztókarjával vagy a kenyérsütőgép kelesztő fokozatán is elvégezhetjük. Végül egyenként a tojások sárgáját is beledolgozzuk. A tetejét olajjal megkenjük, és konyharuhával letakarva, langyos helyen kb. 45 perc alatt a duplájára kelesztjük.
3. Ezután ujjnyi vastagságúra kinyújtjuk, 12 részre vágjuk. A túrótölteléket a közepükre halmozzuk. A tészta négy sarkát felül, középen összefogjuk. Egyet csavarunk rajta s közben a nyílások széleit összenyomkodjuk, hogy a batyu-ból ne folyjon ki a töltelék. Egy közepes muffinsütő kiolajozott mélyedéseibe rakjuk.
4. A tetejüket olajjal lekenjük, majd közepesen forró sütőben (180 ºC, légkeveréses sütőben 165 ºC) kb. 25 perc alatt megsütjük. A formában maradjon 10 percig, majd a kis batyukat rácsra rakjuk, hogy teljesen kihűljenek.

12 darab
Elkészítési idő: 50 perc + kelesztés
Egy darab: 402 kcal