Hozzávalók:
80 dkg pulykamellfilé, só, őrölt fehér bors, 20 dkg hámozott főtt gesztenye (fagyasztva kapható), 4-5 dkg füstölt szalonna, 1 tojás, 7-8 szem magozott puha aszalt szilva, 3-4 evőkanál főzőtejszín
I. változathoz:
8-12 vékony szelet nyers füstölt szalonna (sliced bacon), 1 evőkanál olaj, 2 dl főzőtejszín, 1 kiskanál szójaszósz, 1 mokkáskanál finomliszt vagy étkezési keményítő, só
II. változat:
liszt, tojás, zsemlemorzsa a bundázáshoz, bő olaj a sütéshez
1. A pulykamellből a rostjaira merőlegesen 4, egyenként kb. 15 dekás szeletet levágunk. Téglalap alakúra kiverjük, enyhén megsózva, megborsozva félrerakjuk.
2. A töltelékhez a maradék pulykahúst a gesztenyével és a szalonnával együtt ledaráljuk – itt általános arány, hogy ugyanannyi a gesztenye, mint a hús, és a hús súlyának kb. 20 %-a a szalonna. A végét egy szelet kenyérrel nyomjuk ki a darálóból, hogy semmi ne maradjon benne. A tojást kissé felverjük, felét a töltelékbe tesszük – tényleg olyan kicsi a mennyiség, hogy nem kell bele több, ami marad, tegyük félre máshoz, például a köret lekenéséhez. Az aszalt szilvát negyedekbe vágva hozzáadjuk a tejszínnel együtt. Megsózzuk, megborsozzuk.
3. Egy nagyobb alufólialapot kiterítünk, egy pulykaszeletet ráfektetünk. A gyümölcsös húsos töltelék negyedét egy vastagabb csíkban ráhalmozzuk, majd a fólia segítségével föltekerjük. A fólia két végét ellentétes irányban csavarjuk, hogy a hústekercs kellően szoros legyen. Ugyanígy készítjük el a másik 3 tekercset is. Enyhén sózott, forrásban lévő vízben főzzük 12 percig, majd leszűrjük, hűlni hagyjuk.
4. A fóliából kicsomagoljuk, minden az első változathoz a pulykatekercseket 2-3 szelet szalonnával körbetekerünk. Kiolajozott tepsibe rakjuk úgy, hogy a szalonna hajtása lefelé legyen, így nem nyílik szét sütés közben. Előmelegített sütőben, a közepesnél nagyobb lánggal (190 ºC; légkeveréses sütőben 175 ºC) kb. 12 percig sütjük, de elkészíthetjük serpenyőben is.
5. Amikor kész, kisülő zsírját átöntjük egy kisebb lábasba.
A főzőtejszínt a szójaszósszal és a finomliszttel (keményítővel) simára keverjük, az ízes zsiradékhoz öntjük, fölforraljuk. Ha túl sűrű lenne, egy kevés vízzel hígítjuk, ha kell utánasózzuk.
6. Következhet a tálalás. A pulykatekercset jó ujjnyi vastag karikákra vágjuk, tányéra rakjuk. Az ízes mártással körbelocsoljuk. Hercegnő burgonyát kínálunk köretnek hozzá – enek elkészítését lásd külön, a köreteknél.
7. A második változathoz a kicsomagolt tekercseket a hagyományos módon bundázzuk, azaz lisztben, fölvert tojásban, majd zsemlemorzsában megforgatjuk. (Utóbbiba szeletelt mandulát is keverhetünk). Bő, forró olajban aranybarnásra megsütjük, lecsöpögtetjük.
Jó tanács
– A töltelékbe 2-3 szem durvára vágott dió is kerülhet, és 1-1 csipetnyi őrölt fahéjjal meg szegfűszeggel is fűszerezhetjük.
– Ugyanígy készíthetjük csirkemellből is.
4 főre
Elkészítési idő: 1 óra 20 perc
Egy adag (köret nélkül): kb. 700 kcal
A recept elkészítése IDE KATTINTVA a YouTube-on is megtekinthető.