Savanyú káposzta házilag

Savanyú káposzta házilag
Hozzávalók:
10 kg fejes káposzta,,10 evőkanál só
a hagyományos fűszerezéshez:
2 babérlevél, 2-3 piros erős paprika, 30-35 szem fekete bors, 1 közepes sárgarépa, 1 nagyobb alma vagy birsalma
a fűszereshez:
3-3 sárgarépa és alma (idényben birsalma is lehet), 1-1 kiskanál köménymag, koriander és fekete bors, 3-4 babérlevél

1. Savanyításra csak a fagyok beállta előtt, száraz időben szedett káposzta alkalmas. Esős időben ugyanis sok vizet szív magába és az ilyen nagyobb nedvességtartalmú káposzta hamarabb romlik. Még a száraz időben szedettet is néhány napig szikkasztani kell feldolgozás előtt.
2. Az előkészítésnél először a káposzta külső, zöld leveleit távolítjuk el. Így észrevehetővé válik a fej esetleges rejtett sérülése is. A nem egészen tiszta, repedt, beteg részeket gondosan ki kell vágni belőle, mert a legkisebb fertőzés is tönkreteheti az egész készítményt. Ezután a torzsáját kissé meglazítjuk (vékony, hegyes pengéjű késsel belefúrunk), mert az egyben maradó torzsát nem járja jól át a só, nehezebben érik. Éppen ezért szokás a torzsát teljes egészében is kivágni. Ez azonban nem a legjobb megoldás, mert finom az íze; kár lenne, ha hiányozna a kész káposztából.
3. Az így előkészített fejet vékony szálasra gyaluljuk. Ezután a sóval meg a fűszerekkel váltakozva hordóba rétegezzük. Nem mindenki szokta fűszerezni a savanyú káposztát, csak sózzák, de a fűszerek pikánsabbá, ízletesebbé teszik, jobban kiemelik a káposzta ízét. Minden réteget taposással – kisebb mennyiség esetén kézzel vagy úgynevezett csömőfával tömörítjük. A tömörítés célja, hogy a káposzta levét kipréseljük, mert ebben kezdődik a tejsavas erjedés, ami a káposzta jellegzetes, szelíden savanykás ízét megadja. Semmit nem ér, ha a kész, hordóba rakott káposztának csak a tetejét tapossuk meg – akármilyen erővel is –, mert így csak a felső sorok szeleteit zúzzuk össze, az alsó sorokban nem nyílnak szét a káposztacsíkok. Amikor a hordó teljesen megtelt és a legutolsó rétegeit is lepréseltük, tiszta káposztalevelekkel az egészet betakarjuk, megfelelő fafedőt teszünk rá és nehéz, tiszta kődarabokkal vagy súllyal lenyomtatjuk. Lényeges, hogy a fedő fölött vékony léréteg legyen, ekkor van ugyanis jól lepréselve.
4. A hordót olyan helyen tartsuk, ahol 15-20 °C van. A káposztára rövid idő elteltére, hóra emlékeztető hab képződik, később nyálkás réteg lesz rajta annak jeléül, hogy folyik az egészséges erjedési folyamat. Eleinte a habját nem kell eltávolítani, csak 2-3 hét múlva. Később a fedelét is leemeljük, gondosan lemossuk és visszarakás után a hordót enyhén sós (1 literhez 1 púpozott evőkanál só) hideg vízzel öntjük föl, hogy a fedőt ismét ellepje. Ez a folyamat hetente megismétlendő. Ha ez kimarad, a káposzta hamarabb elromlik. Az erjedés kb. 6 hétig tart.