Hozzávalók:
2 kicsontozott sertéscsülök (2,8 kg), só, őrölt fekete bors, 5-6 gerezd fokhagyma, 1 nagyobb vöröshagyma, 1-2 babérlevél
a sütéshez:
1 kg sertészsír
1. A csülköket, miután bőrükről a pecsétet levágtuk, 3-3 egyforma részre daraboljuk. Megsózzuk, megborsozzuk, a zúzott fokhagymával bedörzsöljük.
2. Egy akkora lábasban, amekkorában a csülkök éppen elférnek, a sertészsírt fölolvasztjuk, de nem szabad, hogy meleg legyen! Bőrös oldalukkal lefelé belerakjuk a befűszerezett csülökdarabokat, amiket a zsír majd teljesen ellep. Hozzáadjuk a meghámozott elnegyedelt hagymát meg a babérlevelet.
3. Kis lángon sütni kezdjük. Ha a zsír forr, a lábas alá egy alátétet is teszünk, hogy a pecsenye a lehető leglassabban süljön. Közben párszor megforgatjuk, nehogy a csülök a lábas aljára letapadjon. kb. 3 óra alatt a hús vajpuhára, szaftosra sül.
4. Hidegen, melegen egyaránt nagyszerű!
Jó tanács
– A húst zsírjában, úgy, hogy az teljesen ellepje, lefedve több hétig tárolhatjuk a hűtőben. Ha a hús elfogy belőle, zsírját átszűrve tároljuk, kenyérre kenve vagy főzéshez egyaránt nagyszerű.
10 főre
Elkészítési idő: 3 óra 30 perc
Egy adag (a zsírja és köret nélkül): kb. 680 kcal