Ropogós bőrű malaccsászár

Ropogós bőrű malaccsászár
Hozzávalók:
egy kb. 1,5 kg-os, kicsontozott, egyenletesen kb. 3,5 centi vastag, jó húsos friss malacszászár (próbáljunk olyat választani, amelyiknek a zsír és húsrétegei egyenletesen vastagok), 3 gerezd fokhagyma, 1 csapot kiskanál köménymag, kb. 1 púpozott evőkanál durva szemű tengeri só, frissen őrölt borskeverék, 2 evőkanál zsír vagy 3 evőkanál olaj

1. A húst bőrös oldalával lefelé egy akkora magas peremű tepsibe fektetjük, amekkorában éppen elfér. Annyi forrásban lévő vizet öntünk rá, amennyi ellepi. A húst kicsit megemeljük, hogy a bőre alá is befolyhasson a víz. 3 percig így hagyjuk, azután a császárt egy vágódeszkára átemeljük, levét a tepsiből kiöntjük. A császár bőrös oldalát kissé ferdén (sréhen) egészen a húsáig félcentis közökben bevágjuk, majd a ugyanígy bevágjuk a másik irányba is – akkor dolgoztunk jól, ha kis rombuszmintákat ad ki.
2. A fokhagymát megtisztítjuk, a gerezdeket félbevágjuk, és miután esetleges zöld csírájukat kivágtuk, durvára aprítjuk, közben a köménymagot is hozzáadjuk (együtt vágjuk finomra). A sóval összekeverjük, és egyenletesen a császárba dörzsöljük – úgy csináljuk, hogy a kétharmada a húsos, egyharmada a bőrös részére kerüljön. Húsos felére borsot is őrölünk. 1-2 órán át állni hagyjuk, hogy a só és a fűszerek íze minél jobban átjárhassa a húst.
3. A már használt magas falú tepsibe 1 centi magasan forró vizet öntünk, a császárt bőrös oldalával lefelé belefektetjük. 120 ºC-os sütőben pároljuk 2,5 órán át. Közben néha pillantsunk rá, mert nem szabad elpárolognia teljesen a levének, így ha kell, mindig egy kevéssel pótoljuk azt.
4. Ekkor a készülő pecsenyét megfordítjuk, és kb. 170 ºC-ra emelve a sütés erősségét további 1 órán át sütjük, közben levével többször meglocsoljuk. Ha kész, lecsöpögtetjük, adagokra – nagyobb kockákra vagy másfél ujjnyi széles csíkokra – vágjuk. A zsírt (olajat) közepes lángon éppen csak egy kissé megforrósítjuk, a pecsenyéket bőrös oldalukkal lefelé rárakjuk, és pirosasra pirítjuk. A tűzről lehúzzuk, a húsokat megfordítjuk, és bőrös felüket néhány evőkanál enyhén sós, jeges vízzel meglocsoljuk, így egyszerre lesz ropogós és omlós.
5. Köretként hagymás törtkrumpli vagy hagymás tepsis krumpli illik hozzá, jó sok savanyúság kíséretében, de tálalhatjuk káposztás- vagy krumplis tésztával is.

Jó tanács
– Ha maradna belőle, ne bánkódjunk, mert hidegen is nagyon finom.
– Fagyasztott húsból ne készítsük, mert nem lesz ropogós a bőre!

8 főre
Elkészítési idő: 4 óra +pácolás
Egy adag (köret nélkül): 586 kcal • fehérje: 33,1 gramm • zsír: 49,5 gramm • szénhidrát: 1,8 gramm • rost: 0,4 gramm • koleszterin: 129 milligramm