Hozzávalók:
20 szelet négyszögletes, magos barna szendvicskenyér
az első töltelékhez:
20 dkg vékonyan szeletelt hidegen füstölt lazac, 20 dkg rákos sajtkrém (készen kapható), 1 evőkanál csemege tomakrém (majonézes torma), 2 evőkanál tejföl, fél csokor kapor, késhegynyi cayenne-i bors vagy csípős pirospaprika
a második töltelékhez:
20 dkg rákos sajtkrém (készen kapható – de lehet lazacos vagy kaviáros ízesítésű is), 20 dkg natúr krémsajt (lehet tömlős is), 10 dkg finomra vágott lilahagyma, 10 dkg piros kaviár
a tálaláshoz:
2-3 főtt tojás, 1 zöldcitrom (lime), 50 dkg főtt rákhús, 1 csokor kapor, 5-5 dkg piros és fekete kaviár, egy kis csomag zöldsaláta keverék, egy kisebb sárgadinnye fele
1. Először a töltelékeket keverjük össze. Az elsőnél rögvest választhatunk: a lazacot ledarálva vagy finomra vágva a krémbe keverjük vagy szép vékony szeletekben majd a krémre rakjuk. Amíg ezen morfondírozunk, a rákos sajtkrémet a tormával és a tejföllel összekeverjük, a finomra vágott kaporral és a cayenne-i borssal fűszerezzük. A második töltelékhez a rákos sajtkrémet a krémsajttal, a finomra vágott lila hagymával és a kaviárral összekeverjük.
2. A kenyérszeleteket egymásra rakjuk, héjukat vékonyan levágjuk. Egy hosszúkás tálcán, lehetőleg azon, amelyiken majd a szendvicstortát tálaljuk, 5 kenyérszeletet szorosan egymáshoz illesztünk. Az első töltelék felét egyenletes vastagságban rákenjük. Ha a lazacot nem kevertük bele, akkor vékony szeletekben vagy csíkokra vágva a krémre halmozzuk. Erre újabb 5 szelet kenyér kerül, amit a második töltelék felével kenünk meg. A rétegezést pontosan ugyanígy megismételjük. Úgy ügyeskedjünk, hogy a tetejére való második töltelékből csenjünk le annyit, amennyivel a szendvicskenyér oldalait is vékonyan körbekenhetjük.
3. Következhet a díszítés. A torta tetejét a szélén, főtt tojás és lime cikkekkel körberakjuk. A rákot és a kaviárt az így kapott keretben rendezzük el és kaporral díszítjük. A torta köré salátaleveleket halmozunk, amire sárgadinnyegolyókat rakunk. legalább fél órára hűtőbe tesszük, mert csak így lehet majd szépen szeletelni.
Jó tanács
– Leggyakrabban olyan ízesített tubusos sajtkrém kapható, ami 175 grammos, ilyenkor a hiányzó 25 grammot tejföllel vagy natúr sajtkrémmel pótolhatjuk.
6 főre
Elkészítési idő: 1 óra + hűtés
Egy adag: 793 kcal • fehérje: 44,6 gramm • zsír: 36,9 gramm • szénhidrát: 70,5 gramm • rost: 10,5 gramm • koleszterin: 329 milligramm