Libacombpörkölt káposztás dödöllével


Hozzávalók:
4 libacomb, só, 10 dkg füstölt szalonna, 2 nagy fej vöröshagyma, 1 púpozott evőkanál jóféle pirospaprika, 2-3 húsos zöldpaprika, 2 kisebb, kemény paradicsom, 1 kiskanál csípős Piros Arany vagy Erős Pista
a káposztás dödölléhez:
50 dkg burgonya, só, 20 dkg finomliszt, frissen őrölt fekete bors, 4 evőkanál olaj, 1 kisebb vöröshagyma, 50 dkg savanyú káposzta

1. A főzést megelőző este a libacombok húsos oldalát kb. 1 csapott evőkanál sóval bedörzsöljük és letakarva hűtőszekrénybe tesszük, hogy a só átjárhassa a húst.
2. Másnap bőrös oldalukkal lefelé abba a lábasba rakjuk, amiben majd a pörkölt készül, és közepes lángon pirítjuk, míg a bőrből a lehető legtöbb zsiradék, kisül. Közben a lábast többször megrázzuk, nehogy a combok az aljához tapadjanak. Ha a zsírja kisült, a combokat megfordítjuk, húsos oldalukat is megpirítjuk. Ezután a lábasból kiemeljük.
3. A szalonnát félcentis kockákra vágjuk, bőrével együtt a libazsírba rakjuk, és kevergetve kisütjük a zsírját. Közben a hagymát megtisztítjuk, finomra aprítjuk, a szalonnához adjuk, és kevergetve 8-10 perc alatt megfonnyasztjuk. A fele pirospaprikával meghintjük, gyorsan elkeverjük, és azonnal 4 deci vizet ráöntünk, nehogy a paprika megégjen. A kicsumázott és apróra vágott paprikával meg paradicsommal valamint a Piros Arannyal ízesítjük.
4. Az elősütött combokat belerakjuk. Amint forr, a tüzet mérsékeljük alatta, kis rést hagyva lefedjük, és a húst kb. 1,5 óra alatt puhára pároljuk benne. Közben többször belekeverünk, és elfövő levét folyamatosan pótoljuk, hogy elég szaftja legyen majd. A végén pár percre félrehúzzuk, hogy a zsírja feljöjjön a tetejére. A maradék pirospaprikát beleszórjuk, s ha a zsír beitta, 1-2 percre kevergetve visszatesszük a tűzre. Megkóstoljuk, ha kell utánasózzuk.
5. Amíg a pörkölt fő, elkészítjük a köretét. A dödölléhez a krumplit meghámozzuk, kockákra vágjuk, és enyhén sózott vízben megfőzzük, leszűrjük, de egy keveset a főzőlevéből visszatartunk. Még melegen összetörjük, azután hozzákeverjük a lisztet, megsózzuk, megborsozzuk, és néhány evőkanálnyit a krumpli főzőlevéből is hozzáadunk, hogy ne legyen túl sűrű a massza.
6. Amíg a krumpli fő, a hagymát megtisztítjuk, finomra vágjuk, és egy lábasban vagy magas peremű serpenyőben, közepes lángon megfuttatjuk. A káposztát megkóstoljuk, és ha túl sósnak vagy savanyúnak találnánk, kissé átmossuk. Lecsöpögtetve néhány vágással rövidebbre aprítjuk, a hagymás olajra rakjuk. Közepes lángon, többször megkeverve addig pirítjuk, pároljuk, míg roppanósra megpuhul. Ez kb. fél óra, a vége felé megborsozzuk, ha kell megsózzuk. Előfordulhat, hogy közben néhány evőkanálnyi vizet is kell önteni rá, nehogy odakapjon, de a végére mindenképpen hagyjuk hogy zsírjára süljön, ne legyen leveses.
7. Egy teflonserpenyőt 2 evőkanál olajjal kikenünk, kissé megforrósítjuk. A krumplis masszából olajba mártott evőkanállal hosszúkás, de csak fél evőkanálnyi galuskákat szaggatunk rá, és közepesen erős tűzön 5-6 perc alatt megpirítjuk, közben rázogatjuk, többször megforgatjuk. Ha kész, a pirított káposztával összeforgatjuk.
8. Tálaláskor a libacombpörköltet tényérra halmozzuk – szebb, ha a combokat a forgónál kettévágjuk, és kissé felállítva az alsócombot a felsőnek támasztjuk. A káposztás dödöllét mellékanalazzuk.

Jó tanács
– A libapörkölt ízét zúzott fokhagymával és őrölt köménnyel is megbolondíthatjuk.

4 főre
Elkészítési idő: 2 óra
Egy adag: 696 kcal