Hozzávalók:
60-80 dkg pontyfilé, só, frissen őrölt fekete bors vagy borskeverék
a hal sütéséhez:
4-5 evőkanál olaj, 1 evőkanál (3 dkg) vaj
a paprikás krumplihoz:
2 húsos zöldpaprika (tévépaprika), 2 paradicsom, 1 kisebb vöröshagyma, 1 gerezd fokhagyma, 3 evőkanál olaj vagy 1 evőkanál zsír (liba vagy kacsazsír), 1 kiskanál nem csípős pirospaprika, késhegynyi csípős pirospaprika, 5 dl ízes alaplé vagy húsleves, só, 60 dkg burgonya, 1 evőkanál (3 dkg) vaj
1. A pontyfilét 4 egyforma szeletre vágjuk. Bőrös oldalára fektetjük, húsát egészen a bőréig nagyon sűrűn beirdaljuk. Enyhén megsózzuk, megborsozzuk, sütésig félretesszük.
2. A paprikás krumplihoz való paprikákat egy serpenyőben vagy csak a tűzhely lapjára rakva, közepes tűzön megsütjük. Egy zacskóba rakjuk, lezárjuk, majd pár perc elteltével, amikor a keletkező gőzben a paprika vékony héja föllazult, a paprikát meghámozzuk, kicsumázzuk. Húsát félcentis kockákra vágjuk, felét a tálaláshoz félretesszük. A paradicsomot forrásban lévő vízbe rakjuk fél percre, majd meghámozzuk. Az egyiket félbevágjuk, magjait kikaparjuk, húsát a paprikához hasonló kis kockákra vágjuk, tálaláshoz félretesszük.
3. A hagymát meg a fokhagymát megtisztítjuk, finomra vágjuk, és egy kisebb lábasban, az olajon vagy zsíron kevergetve megfuttatjuk. A kétféle pirospaprikával meghintjük, éppen csak elkeverjük, majd a levest ráöntjük. A paprikát és paradicsomot a tálaláshoz eltettek kivételével hozzáadjuk, enyhén megsózzuk. A forrástól számított 30 percig kis lángon főzzük, majd pürésítjük, és átszűrjük.
4. A burgonyát megtisztítjuk, 2 centis kockákra vágjuk, egy kisebb lábasba szórjuk. Enyhén sózzuk, a vajat rádobjuk, és aláöntünk 1,5 decinyi vizet is. Lefedve, közepes tűzön roppanósan puhára pároljuk. Akkor jó, ha a végére minen leve elfő, és a krumplit egy kicsit meg tudjuk kapatni a vajon. Éppen ezért figyeljük, ha kell, az utolsó percekre vegyük le róla a fedőt. Fontos: nem szabad megpirulnia!
5. A ponty sütéséhez való olajat egy akkora serpenyőben forrósítjuk meg, amekkorában a szeletek pont elférnek. Bőrös oldalukkal lefelé belerakjuk a halat, és közepes tűzön sütjük 6-7 percig. Fontos, ne süssük hirtelen! megfordítjuk, húsos oldalát is 1-2 percig pirítjuk, majd visszafordítjuk, a vajat rádobjuk. A tűzről lehúzzuk.
6. A pörköltalapot a krumplira öntjük, éppen csak megforrósítjuk, majd hozzákeverjük a tálaláshoz eltett fölkockázott paprikát és paradicsomot. 4 tányéron elosztjuk a lecsöpögtetett, ropogósra sütött pontyot ráfektetjük.
4 főre
Elkészítési idő: bő 1 óra
Egy adag: 766 kcal ● fehérje: 37,9 gramm ● zsír: 50,3 gramm ● szénhidrát: 38,8 gramm ● rost: 6,7 gramm ● koleszterin: 175 milligramm