Hozzávalók:
50 dkg nem túl zsíros főtt füstölt sertéshús, fél csokor petrezselyem, 1 vöröshagyma, 2 evőkanál olaj, fél mokkáskanál őrölt fekete bors, 2 tojás
burgonyagombóchoz:
50 dkg lisztes fajtájú, héjában főtt, még melegen áttört és kihűlt burgonya, 15-18 dkg finomliszt, 1 tojás, só
a nyújtáshoz:
finomliszt
a boros savanyú káposztához:
1 kg savanyú káposzta, 10 dkg császsárszalonna, 1 közepes vöröshagyma, 2 evőkanál olaj, 1 kiskanál pirospaprika, néhány szem fekete bors és borókabogyó, 1 babérlevél, só, 1 dl fehérbor, 1 púpozott evőkanál finomliszt
1. A húst megdaráljuk. A petrezselymet és a megtisztított hagymát finomra vágjuk, az olajon megfuttatjuk, a húst hozzáadjuk. megborsozzuk, a tojást belekeverjük, kocsonyásodásig sütjük.
2. A körethez a savanyú káposztát, ha túl savanyúnak találnánk, kimossuk, majd néhány vágással rövidebbre daraboljuk. A szalonnát apró kockákra, a megtisztított hagymát finomra vágjuk, együtt az olajon pár percig pirítjuk. A pirospaprikával meghintjük, a káposztát beleforgatjuk, megfűszerezzük, megsózzuk, és egy kevés vizet aláöntve, fedő alatt, kis lángon puhára pároljuk.
3. Közben a héjában főtt, még melegen áttört és kihűlt burgonyát a liszttel és a tojással összedolgozzuk, enyhén megsózzuk. Enyhén meglisztezett gyúrólapon kb. félcenti vastagságúra nyújtjuk, 8 részre vágjuk. Egyenként még egy kicsit ellapítjuk, a húsos masszát a közepükre halmozzuk. A tésztaszéleket a töltelék fölött összefogjuk, és jól meggömbölygetve gombócokat formálunk belőle. Enyhén sózott, forrásban lévő vízben 20-25 perc alatt megfőzzük, majd szűrőlapáttal kiemeljük.
4. A bort a liszttel és egy kevés vízzel simára keverjük, a puha káposzta levét ezzel sűrítjük.
4 főre
Elkészítési idő: 2 óra 40 perc
Egy adag: 976 kcal • fehérje: 41,0 gramm • zsír: 54,3 gramm • szénhidrát: 80,2 gramm • rost: 13,6 gramm • koleszterin: 259 milligramm