Pirított káposztás szalvétagombóc

 

Hozzávalók:
25 dkg szeletelt fehér kenyér (szendvicskenyér), 1 apró vöröshagyma, fél csokor petrezselyem, 3 dkg vaj, 1,5 dl tej, só, késhegynyi őrölt fekete bors, 3 tojás, 3 dkg zsemlemorzsa
a párolt káposztához:
1,25 kg savanyú káposzta, 2 vöröshagyma, 6 evőkanál olaj (lehet 2 evőkanál zsír is), 1 mokkáskanál őrölt fekete bors

1. A kenyeret olyan kis kockákra vágjuk, mint  amilyen vastagok a szeletek. Egy tepsiben szétterítjük, és előmelegített sütőben, a közepesnél kisebb lánggal (160 ºC) kb. 10 perc alatt aranybarnára pirítjuk, közben többször megrázzuk, hogy szép egyenletesen süljön. A megtisztított hagymát és a petrezselymet finomra vágjuk. A vajat egy serpenyőben fölolvasztjuk, a hagymát 2 perc alatt megfonnyasztjuk benne. Hozzákeverjük a petrezselymet, a tűzről lehúzzuk.
2. A tejet kissé sózzuk, a borssal fűszerezzük, majd összekeverjük a pirított kenyérrel. A tojásokkal, a hagymás petrezselyemmel és a morzsával összedolgozzuk. 30 percre félretesszük, de ezalatt sem tétlenkedünk, hanem nekilátunk a pirított káposztának.
3. Ehhez a káposztát ha túl savanyú lenne, kissé kimossuk, majd kinyomkodjuk. Ha a szálai hosszúak lennének, néhány vágással rövidebbre aprítjuk. A hagymát megtisztítjuk, finomra vágjuk, és a megforrósított olajon megfonnyasztjuk. A káposztát rárakjuk, és kevergetve 10 percig pirítjuk. Megborsozzuk, 2 decinyi vizet öntünk alá, és lefödve, kis lángon kb. 30 perc alatt puhára pároljuk. Közben ha kell, elfövő levét pótoljuk, de hagyjuk, hogy a végére zsírjára piruljon.
4. Egy tiszta vászonkendőt kiterítünk, vajjal megkenjük, és a kenyeres masszát kb. 35 centi hosszúságban, egyenletesen csíkban ráhalmozzuk. Föltekerjük, két végét elkötjük, majd a enyhén sózott, gyöngyöző forralású vízben 30 percig főzzük – ha nincs ilyen széles lábasunk, akkor 2 kisebb rudat készítsünk! Leszűrjük, kicsomagoljuk, ujjnyi karikákra vágjuk, és a pirított káposztával tálaljuk.

4 főre
Elkészítési idő: 2 óra
Egy adag: 542 kcal • fehérje: 16,8 gramm • zsír: 27,0 gramm • szénhidrát: 57,2 gramm • rost: 11,0 gramm • koleszterin: 156 milligramm