Hozzávalók:
50 dkg (tisztítva mérve) lisztes fajtájú, „C” jelölésű burgonya, 6 dl víz, 1 csapott kiskanál só, 15-18 dkg finomliszt, 3 evőkanál olaj (lehet 1 púpozott evőkanál libazsír is)
1. A krumplit meghámozzuk, elnegyedeljük, vékonyan fölszeleteljük, és enyhén sózott 6 deci vízben megfőzzük. Még forrón, krumlinyomóval a levében összetörjük, azután hozzákeverjük a lisztet. Kevergetve éppen csak 1-2 percig pirítjuk, ezalatt egy sűrű masszává összeáll. Átkaparjuk egy tiszta tálra és hűlni hagyjuk.
2. Egy serpenyőben az olajat kissé megforrósítjuk. A krumplis masszából olajba mártott evőkanállal hosszúkás, de csak fél evőkanálnyi galuskákat szaggatunk rá, és közepesen erős tűzön 5-6 perc alatt megpirítjuk, közben rázogatjuk, többször megforgatjuk.
3. Tálalhatjuk köretként vagy önálló fogásként is, utóbbinak számtalan variációja létezik, szokás összeforgatni pirított hagymával, tejföllel, pirított káposztával, juhtúróval, pirított szalonnával és így tovább.
4 főre
Elkészítési idő: 1 óra
Egy adag: 312 kcal
A recept elkészítése IDE KATTINTVA a YouTube-on is megtekinthető.