Szarvascomb vadasan

Szarvascomb vadasan

Hozzávalók:
80 dkg kicsontozott szarvascomb (fagyasztott is lehet), 10-15 dkg füstölt szalonna, só, 1 közepes vöröshagyma, 30 dkg sárgarépa és petrezselyemgyökér vegyesen, 2 dl száraz fehérbor, 0,5 dl olaj, 1 evőkanál kristálycukor, 1 kiskanál őrölt fekete bors, 2-3 babérlevél, 1 kiskanál mustár, 1 citrom, 1 evőkanál finomliszt, 2 dl tejföl

1. A fölengedett szarvascombot megmossuk, a nedvességet leitatjuk róla. A szalonnát kb. 0,5 centi vastag csíkokra vágjuk, és a húst rostjaival párhuzamosan sűrűn megtűzdeljük vele. Ezt a műveletet tűzdelőtű (spékelőtű) segítségével végezzük. 1 liter enyhén sózott vizet felforralunk.
2. A megtisztított hagymát és zöldséget felszeleteljük, felét a vízbe tesszük, 5 percig főzzük, majd a bort is beleöntjük. Ha kihűlt, üveg- vagy porcelántálba öntjük, és a szarvascombot belefektetjük. Ha a húst nem lepné el teljesen, vízzel pótoljuk. Lefödve 2-3 napra a hűtőszekrénybe tesszük. A húst a páclében naponta megforgatjuk.
3. Főzés előtt a pácolt húst letörölgetjük, egy lábasban az olajon körös-körül átsütjük, majd félretesszük. Visszamaradó zsírjában a cukrot világosbarnára karamellizáljuk, a felszeletelt hagyma meg zöldség másik felét hozzáadjuk. Sóval, borssal, babérlevéllel fűszerezzük, és pár percig még tovább pirítjuk.
4. A szarvas páclevét 2-3 perc múlva a zöldséggel együtt ráöntjük, a mustárral, egy kevés citromlével ízesítjük, és felforraljuk. A szarvascombot belefektetjük, és lefödve, kis lángon 1,5-2 órán át főzzük. Ha a hús megpuhult, kivesszük, és addig pihentetjük, míg mártása el nem készül. Levét langyosra hűtjük, miután a babérlevelet kidobtuk belőle, turmixoljuk, majd újra felforraljuk, és a tejföllel simára kevert lisztet hozzáadjuk. Kevergetve 2-3 percig forraljuk, megkóstoljuk, ha kell, utánaízesítjük.
5. Tálaláskor a rostjaira merőlegesen fölszeletelt húsra öntjük, és szalvétagombóccal (receptjét lásd a köretek című fejezetnél) kínáljuk.

Jó tanács
– Őz- vagy vaddisznócombból, vagy akár marhacombból ugyanígy készíthetjük.

4 főre
Elkészítési idő: 3 óra + pácolás
Egy adag (köret nélkül): 723 kcal • fehérje: 51,1 gramm • zsír: 49,9 gramm • szénhidrát: 17,1 gramm • rost: 2,1 gramm • koleszterin: 141 milligramm