Hozzávalók:
3 dkg füstölt szalonna, 1 evőkanál olaj, egy kisebb vöröshagyma fele, 10 dkg csiperkegomba, 10 dkg csirkemáj, fél csokor petrezselyem, 3 zsemle, 2 tojás, 2 evőkanál zsemlemorzsa, só, őrölt fekete bors, 6-8 dkg főtt zöldborsó, 4 nagyobb csirkefelsőcomb
a fólia lekenéséhez és a sütéshez:
2-3 evőkanál olaj
a pecsenyeléhez:
fél kiskanál finomliszt, 1 mokkáskanál sűrített paradicsom, só, csipetnyi őrölt kömény és őrölt fekete bors
1. A szalonnát apró – 3-4 milliméteres – kockákra vágjuk és egy serpenyőben, az olajat hozzáadva, kevergetve üvegesre pirítjuk. A hagymát meg a gombát megtisztítjuk, az előbbit finomra, az utóbbit a májjal együtt kis kockákra vágjuk.
2. A szalonnán először a hagymát, majd a gombát és a májat pirítjuk meg, végül a tűzről lehúzva a fölaprított petrezselyemmel fűszerezzük.
3. A zsemlét hideg vízbe áztatjuk, kifacsarjuk, majd áttörjük vagy alaposan elmorzsoljuk. A gombás májat hozzáadjuk, a tojást és a morzsát beledolgozzuk, megsózzuk, megborsozzuk, végül a zöldborsót is beleforgatjuk.
4. A felsőcombokat bőrös oldalukkal lefelé vágódeszkára fektetjük, és éles késsel, apró vágásokkal a csontot kivesszük belőle. Ezután a bőrét, ujjainkkal alányúlva föllazítjuk, a húsról leszedjük. Egy nagyobb alufólialapot lefektetünk, olajjal vékonyan lekenjük, és a lefejtett csirkebőröket kissé kisimítva egymás mellé ráfektetjük. A tölteléket egyenletesen ráhalmozzuk. A combfiléket kissé megsózzuk, megborsozzuk, és úgy fektetjük a töltelékre, hogy volt csontos oldala kerüljön felülre. Szorosan a fóliába csomagoljuk, akkor jó, ha egy egyformán vastag henger lesz belőle. A fólia két végét ellentétes irányba csavarjuk, hogy a tekercs minél szorosabb legyen, minél jobban megtartsa a formáját.
5. A maradék olajat egy kisebb tepsibe vagy tűzálló tálba öntjük, a hústekercset beletesszük. Kb. 1 deci vizet öntünk alá, és sütőben, közepes lánggal (180 ºC; légkeveréses sütőben 165 ºC) kb. 45 percen át sütjük. Közben ha kell, elpárolgó levét pótoljuk. Amikor kész, 10 percig pihentetjük, majd még a tepsiben kibontjuk, hogy kifolyó ízes leve ne vesszen kárba. A csirketekercset vágódeszkára átemeljük, illetve ha nem lenne elég pirosas, egy serpenyőben, egy kevés olajon hirtelen pirongassuk meg.
6. A csirke sült zsírjából (levéből) pecsenyelevet főzünk. Ehhez – miután a húst kiszedtük – a tepsibe egy kevés vizet öntünk. A sütőbe visszatoljuk, néhány percig forraljuk, hogy a tepsire tapadt húsfoszlányok föloldódjanak. Ezután lábasba szűrjük, egy kevés vízzel simára kevert liszttel sűrítjük, a paradicsompürével ízesítjük, csipetnyi őrölt köménnyel és borssal fűszerezzük, ha kell, utanasózzuk.
7. Tálaláskor a csirketekercset kisujjnyi vastag karikákra vágjuk, tányérra rakjuk, a pecsenyelével körülöntjük. Párolt rizs illik hozzá köretnek.
4 főre
Elkészítési idő: 1 óra 40 perc
Egy adag (köret nélkül): 551 kcal