Rakott nyelvhalfilé mangoldba burkolva, tejszínes, boros mártással

 

Hozzávalók:
4 szép, egyenként kb. 12 dk-os nyelvhalfilé, só, őrölt fehér bors, fél citrom leve, 30 dkg tengeri halfilé, 1 dl zsíros főzőtejszín, 2 tojássárgája, 4 paradicsom, 4 nagyobb mangoldlevél, 5 dkg vaj, 2,5 dl zamatos fehérbor, 1 salottahagyma, 1 csapott kiskanál finomliszt, 2 dl sűrű főzőtejszín, 1 csokor petrezselyem

1. A nyelvhalfiléket enyhén megsózzuk, megborsozzuk, egy kevés citromlevet csepegtetünk rájuk, és félrerakjuk.A tengeri halat csíkokra vágjuk, és a mélyhűtőbe tesszük. Amikor jó hideg, az ugyancsak nagyon hideg tejszínnel és tojássárgájával együtt gyorsvágógépbe rakjuk, és pürévé keverjük. Letakarva hűtőszekrénybe tesszük. A paradicsomokat, miután szárukat kimetszettük, vékonyan meghámozzuk. Ezeket a héjakat egyesével összetekerjük, így kapjuk a paradicsomrózsát, amit díszítéshez félrerakunk. A szemeket négybe vágjuk, magjaikat kikaparjuk. A vastag szárától megtisztított mangoldleveleket enyhén sózott, forrásban lévő vízben 2 percig főzzük, majd hideg vízbe rakva lehűtjük, végül lecsöpögtetjük.
2. Mindent előkészítettünk, kezdődhet a főzés. A leforrázott mangoldleveleket egy nagy tálcán egymás mellé kiterítjük. Megsózzuk, megborsozzuk, és mindegyiknek a közepére egy nyelvhalfilét fektetünk. Erre 3-3 paradicsomot rakunk, amit igazságosan elosztva a halas krémmel befedünk. A leveleket mind a négy oldalukról a rakott halra hajtjuk, egy kicsit a halas krémbe is nyomkodjuk. Spárgával néhány helyen áttekerve átkötjük, nehogy főzés közben kinyíljanak.
3. Egy akkora lábasban, amekkorában a 4 rakott hal pontosan elfér, a vajat fölolvasztjuk. A halakat belerakjuk. A bort ráöntjük, a finomra vágott hagymát rászórjuk. Amint boros leve forr, kis lángra állítjuk, kis rést hagyva lefödjük, 12 percig pároljuk.
4. Amikor kész, a kis halas csomagokat kiemeljük, a zsineget lebontjuk róluk, azután a fölaprított petrezselyemben megforgatjuk, kicsit rá is nyomkodjuk. A lisztet a tejszínnel simára keverjük, a hal boros párolólevét ezzel sűrítjük. 1-2 percig forraljuk, enyhén megsózzuk, megborsozzuk.
5. A mangoldos rakott halat 3-3 részre vágva tányérra rakjuk, boros tejszínes mártásával körülöntjük, és a félretett paradicsomrózsával díszítjük.

4 főre
Elkészítési idő: 1 óra
Egy adag: 523 kcal • fehérje: 33,8 gramm • zsír: 37,0 gramm • szénhidrát: 13,0 gramm • rost: 3,2 gramm • koleszterin: 241 milligramm