Hozzávalók:
30 dkg (2 csészényi) finomliszt, 15 dkg víz (kb. 1,5 dl de ebben az esetben az a precíz ha súlyra kimérjük mert 1 rész víz 2 rész liszt a tökéletes arány), fél kiskanál só
a töltelékhez:
30 dkg darált sertéshús, 15 dkg (néhány nagyobb levél) kelkáposzta, 1 csokor metélőhagyma (snidling), diónyi darab friss gyömbér, 3-4 gerezd fokhagyma, 2 evőkanál világos szójaszósz, 2 evőkanál sötét szójaszósz, 1-2 kiskanál szezámolaj, fél kiskanál darált csilipaprika (Erős Pista is lehet), kb. fél mokkáskanál őrölt fekete bors, só
a nyújtáshoz:
finomliszt
a sütéshez:
3 evőkanál olaj
a tálaláshoz:
világos szójaszósz, sötét szójaszósz, szezámolaj, darált csilipaprika (Erős Pista is lehet)
1. A tésztához való lisztet egy fém keverőtálba szórjuk. A vizet a sóval fölforraljuk, a lisztre öntjük, és eleinte fakanállal, majd kézzel addig dolgozzuk, gyúrjuk, míg a hagyományos gyúrt tésztánkhoz (levestésztánkhoz) hasonló állagú, könnyen kezelhető tészta nem lesz belőle. Fontos! – a liszt minősége változó, így elképzelhető, hogy még 1-3 kiskanálnyi forró víz kellhet hozzá. Letakarva pihentetjük kb. 25 percen át, ezalatt elkészítjük a töltelékét.
2. A töltelékhez a darált húst tálba rakjuk. A kelleveleket, miután ereiket kivágtuk, először vékony csíkokra, majd apróra vágjuk. Enyhén megsózva félretesszük. A metélőhagymát finomra aprítjuk. A gyömbért és a fokhagymát megtisztítjuk, – utóbbi zöld csíráját is kivágjuk –, finomra aprítjuk, a húshoz adjuk, a szójaszósszal, a szezámolajjal, a darált csípős paprikával és a borssal együtt. Kissé megsózzuk, jól összekeverjük. A besózott kelt kinyomkodjuk, a húshoz adjuk a metélőhagymával együtt.
3. A tésztát 2-3 részre osztva enyhén meglisztezett gyúrólapon 1-2 milliméter vékonyságúra nyújtjuk, éppen úgy, mint amikor levestésztát készítünk. A legkönnyebb, ha van kis tésztanyújtónk, és azon engedjük át párszor, míg elérjük a kívánt vékonyságot. Ezután egy 8-10 centi átmérőjű éles pogácsaszaggatóval kiszúrjuk. (9 centis szaggatóval kb. 25 darab lesz belőle.)
4. A kis tésztakorongokat vizes ecsettel megkenjük, majd mindegyiknek a közepére egy kis csíkban kb. 1 kiskanálnyi tölteléket halmozunk. A tésztát a töltelék fölött egymáshoz illesztjük, jól összenyomkodjuk. Ezeknek a kis félholdaknak azután úgy adunk „sárkány“ formát, hogy tetejüket 4-5 helyen összecsippentjük, jól összenyomjuk. Ami kész, megnedvesített konyharuhával letakarjuk, nehogy kiszáradjon, míg az összes elkészül.
5. Egy fedeles, lehetőleg teflon serpenyőbe öntjük az olajat, a kis tésztacsomagokat rárakjuk, lefedjük, majd nagy lángra tesszük. 2-3 percig sütjük, ezalatt a tészta alja szépen megbarnul. Ekkor kb. 1 decinyi vizet öntünk alá, azonnal lefedjük, a tüzet közepesre mérsékeljük alatta, és további kb. 3 percig pároljuk. Ezalatt a víz elpárolog alóla, a keletkező gőzben pedig a kis tésztabatyuk teteje is, és a tölteléke is megpuhul. Forrón tálaljuk.
6. Japánban úgy fogyasztják, hogy szójamártást szezámolajjal és darált csilipaprikával összekevernek, és ebbe mártogatják a kis tésztabatyukat, mielőtt befalatoznák.
5 főre (25 darab)
Elkészítési idő: 1 óra 30 perc
Egy darab: 85 kcal
A recept elkészítése IDE KATTINTVA a YouTube-on is megtekinthető.